P

Festivaly — 27th Ji.hlava, 16. říjen 2023 16:16Za kouřovou clonou tak hustou, že by se dala krájet... Recenze dokumentu Sestry z kouřové sauny (2023, 89', EE/FR/IS)

Mezi stěnami tradiční estonské sauny vzniká jedinečný prostor, kde se v bezpečí za kouřovou clonou schází několik ženských těl a duší, které se propájí v sesterské sounáležitosti. V rámci očistného rituálu odhazují veškerý stud a vysvlékají se donaha z nejniternějších bolestí. Vypráví si příběhy, o nichž se za normálních okolností mlčí. Příběhy, o nichž často nepadne slovo ani mezi matkou a dcerou, a přece právě mezi nimi by se o takových osudových ranách mělo hovořit s největší naléhavostí.
Sestry z kouřové sauny, 2023, 89', EE/FR/IS Neue Visionen Filmverleih
RECENZE (MD) — V dokumentárním snímku Anny Hints, který měl zkraje letošního roku světovou premiéru na filmovém festivalu Sundance v Utahu a brzy se objeví i u nás na MFDF Ji.hlava, se bolest tělesná prolíná s bolestí duševní a zároveň jedna druhou léčí. Prostředí kouřové sauny a rituály s ním spojené zde slouží spíše jako prostředek než účel. Poskytuje útočiště ženám, na něž je upřené bedlivé oko autorčino, a dává řádně vyznít jejich hlasům a příběhům.

Tady neplatí pravidla lhostejné všednodennosti, kdy jedna druhou míjí a opomíjí. Tady sestra sestře naslouchá, poskytuje útěšné objetí, soucit a pochopení. Příběhy o násilí, ponížení a svazujícím údělu ve vztazích a společnosti nejsou žádné z nich cizí, ať už z doslechu či z vlastní zkušenosti.

Stejně zaujatě naslouchá i diváctvo v jednom z estonských kin, jindy tak chladné a indiferentní. Srdceryvná sesterská zpověď je zvedá ze sedaček, ledy tají a pod pokličkou typické severské poker face to vře emocemi. Jako by očistným rituálem procházelo také obecenstvo. S každým přítomným rezonuje jiná příhoda. Ať už se jedná o dick pics na Tinderu, sexuální obtěžování, násilí ve vztahu, nebo přímo znásilnění, tu se film dotýká přísedící duše oběti, tu duše násilníka.   
Neue Visionen Filmverleih

Stará lidová moudrost kouřové sauny praví, že bolest musí z těla ven, aby se duše očistila, zahojila a mohla se pak vrátit zpátky do chodu každodenního života. A právě za takovou očistou sem sestry přišly. Vysekat společně díru do zamrzlého jezera, tam jedna po druhé vklouznout a promrazit se až na kost, dokud bolest neodejde. Vyšlehat bolest z těla metličkou z březových větví, vyzpívat, vypotit, vykouřit... Všechna bolest musí z těla ven, z těla ven, z těla ven!

Dokumentární dílo netvoří žádný propracovaný příběhový celek. Jeho autorka prostě jen poskytuje prostor pro nesourodou změť sesterského sdílení ve vší své syrovosti a zranitelnosti. V intimitě saunového kouře nechává přirozeně vyplouvat na povrch tajemství, která v sobě nenesou jen saunové sestry, nýbrž každá z nás...☞ PINBACKER
HODNOCENÍ (MD) — Hints stojí za mistrovským kouskem s hlubokou výpovědní hodnotou, za který si právem ze Sundance odnesla hlavní ocenění za dokumentární režii. Skrze nahotu těla nechává promlouvat nahotu duše, v jejíž křehké zranitelnosti objevuje nebývalou sílu. 

9 Jak hodnotíme?

9

Sestry z kouřové sauny Savvusanna sõsarad
Anna Hints

98.0

Sestry z kouřové sauny / Savvusanna sõsarad, 2023, dokumentární, 89', EE/FR/IS

UvedeČt, 23. listopad 2023 — Artcam
So, 28. říjen 2023 — 27th Ji.hlava

RežieAnna Hints

ScénářAnna Hints

ProdukceMarianne Ostrat

Hodnocení zbytku redakce:

8
JB — Zkoncentrovaná ženská zkušenost v na kost osekané formě. Navzdory duševní tíze žádný přidaný patos. Kéž by tohle šlo zanést do školních osnov.
7
Další články z kategorie Festivaly:
Více