P

Premiéry, 17. březen 2023 12:05Scheißam ZweiRecenze filmu Shazam! Hněv bohů (2023, 130', US)

DC komiksový vesmír má nový přírůstek. Zajímá to někoho? Vyzná se ještě někdo v jeho souvislostech a zákonitostech? A jsou vůbec nějaké?
Shazam! Hněv bohů, 2023, 130', US Vertical Entertainment
RECENZE (JB) — Ne, DCEU se valí kupředu jako obří odpadková koule a jen dál nezdravě bobtná. Gunnův druhý Suicide Squad je pocitově už tak dvacet let za námi, nejčerstvější duševní marnost v paměti je Black Adam s vágní konexí na ostatní hrdiny, a nový Shazam jen podtrhuje paradoxnost (nebo doposud neodhalenou genialitu) tohohle „rozšířeného“ komiksového vesmíru. Nic nedává smysl, vládne beztvárnost a už je úplně jedno, kdo film režíruje, je čas předat psaní scénářů do rukou ChatGPT (což částečně platí i pro Marvel, kde ovšem výsledky nedosáhly zatím tak katastrofických rozměrů).
© 2023 Vertical Entertainment

Režírující David F. Sandberg, který to od mikrohororů na youtubu dotáhnul až do Hollywoodu, by o tom možná v nějaké upřímnější chvíli mohl říct to samé, pokud ovšem jeho životní sen opravdu není nechat se pohltit penězosnubným molochem a za příslib čehosi neznámého obětovat všechnu tvůrčí osobitost. Možná je to dlouhodobý plán, možná po dvou třech Shazamech sympatický Švéd dostane rozpočet a tvůrčí svobodu pro nějaký svůj tajný snový projekt. Pak by se to asi dalo pochopit.

Cena za to je ale stále nemalá – v roce 2023 vstupuje do kin druhý díl adaptace jednoho z klasických DC superhrdinů, který se v rámci už samozřejmé žánrové sebereflexe dáví rozmanitou škálou sebeparodických i obecných humorných prvků, jejichž kvalitativní medián je krutě nízko pod aritmetickým průměrem. Hněv Bohů nepřináší do žánru v podstatě nic nového, výzvu v podobě rozporů mezi dětskými a dospělými verzemi postav nevyužívá, akci drží přinejlepším v mezích standardu a obecně servíruje jen sled rychlých a nenápaditých scének.
© 2023 Vertical Entertainment

Nikdo samozřejmě neočekával, že by šlo o kinematografický milník, pro uhájení existence by ale film potřeboval mít cosi jako srdce, které by prosvitlo pod CGI balastem a prostoduchým humorem. V paměti bohužel utkví zhruba dva tonální výstřelky směrem k hororu, znepokojivě krátká sukně nejmenované superhrdinky a to, že coming out se ještě pořád prodává coby comic relief.☞ PINBACKER
HODNOCENÍ (JB) — Druhý Shazam je stejně bezvýrazný jako ten první. Prototyp nastavovaného řemeslně nezávadného filmu, který ale svou prázdnotou žánru působí o to větší škodu. DC pohřbívá zajímavá režisérská jména pod nánosem nutné podprůměrnosti, jen aby se soukolí dál točilo.

3 Jak hodnotíme?

3

Shazam! Hněv bohů Shazam! Fury of the Gods
David F. Sandberg

3

Shazam! Hněv bohů / Shazam! Fury of the Gods, 2023, celovečerní, 130', US

UvedeČt, 16. březen 2023 — Vertical Entertainment

RežieDavid F. Sandberg

ScénářHenry Gayden

ProdukcePeter Safran a Geoff Johns

Hrají Zachary Levi, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Marta Milans, Adam Brody, a další

Hodnocení zbytku redakce:

4
Další články z kategorie Premiéry:
Více