P

Premiéry, 4. červenec 2023 08:17Maximálové, Minimálové a OtravovéRecenze filmu Transformers: Probuzení monster (2023, 117', US)

Robotická série na přetřes prošla vývojem – od věhlasných začátků nultých let se Stevenem Spielbergem a Shia LaBoufem do středověku s katapulty a Merlinem, kde snad i koně vybuchovaly. Teď je tu pokračování a devadesátkové retro, nová rasa robopříšer pravěku a zas jednou galaktická hrozba, co hrozí doslova "požráním" všeho živého. Moje jméno je Optimus Prime a tohle jsou dvě hodiny přetřásané, předražené nudy.
Transformers: Probuzení monster, 2023, 117', US Paramount Pictures
RECENZE (AH) — Říkejme si co chceme – ať už sebejalovější, pořád měl přestřelený styl Michaela Baye něco do sebe. Když už nic ze substance, tak alespoň řemeslný rukopis a cit pro vizuální nápady, ten se mu upřít nedá. Zas jednou noví Transformers trpí podobnou nemocí, kterou aktuálně v kinech prokašlává The Flash: totiž uplnou ztrátu už předtím pochybného vedení a produkci tak nějak z nutnosti, díky které vznika šedošedá generika. Ono to bayovské i snyderovské (v případě DC) trapno mělo něco do sebe: alespoň to dělilo diváky a vzbuzovalo energii. Steven Caple Jr. a Andy Muschietti jsou zkrátka jen rutinéři bez invence, a když máte franšízu založenou na pozlátku, tak je to problém.

Caple Jr. tu přetváří zajetou bayovskou vizi vybuchujícího všeho s rádoby cool hrdinou ztělesněného mladým, silně heterosexuálním, bílým mužem, fetišem ostrých hochů se svaly a samopaly a sem tam vizuálně stimulující herečkou modelkou, na bezduchou dobrodružnou pohádku pro 6+. Nové robotí příšery přináší do hry akorát upocená čela animátorů, kteří v přesčasech nejspíš nedostali řádnou výplatu, protože počítačem generovaná část snímku (tzn. většina) vypadá o poznání hůř než kdy dříve.
Paramount Pictures

Boj o planetu je ale nutnost vyhrát, proto se i tato instance Transformers odkutálí do zdárného konce, co jen potvrdí a podtrhne výčet všech myslitelných klišé, který snímek (místo jakýchkoliv dramatických smyček) bod po bodu opíše. Snad i ten ChatGPT by to vymyslel lépe – pravděpodobně by taky vložil do zvukové stopy devadesátkový rap a s představiteli rasových menšin se snažil sledovat moderní trendy. Když ale jako filmový tvůrce rezignujete z áčkové ligy snesitelného braku na patosem přeplněné vysokorozpočtové béčko-céčko, kina prostě nenaplníte.☞ PINBACKER
HODNOCENÍ (AH) — Jakoby pohlaváři svěřili značku, co měla na kahánku, něčímu bratranci a se stovkami milionů rozpočtu mu nechali volno, ať se nějak vyblbne. Výsledkem je plácaná, co je ve srovnání s předchůdci o parník horší ve všech kategoriích.

3 Jak hodnotíme?

3

Transformers: Probuzení monster Transformers: Rise of the Beasts
Steven Caple Jr.

3516.05242

Transformers: Probuzení monster / Transformers: Rise of the Beasts, 2023, celovečerní, 117', US

UvedeČt, 8. červen 2023 — CinemArt

RežieSteven Caple Jr.

ScénářJoby Harold, Josh Peters, Darnell Metayer a James Vanderbilt

ProdukceLorenzo di Bonaventura, Tom DeSanto, Michael Bay, Don Murphy a Mark Vahradian

Hrají Anthony Ramos (Noah Diaz), Dominique Fishback (Elena Wallace), Domenic Di Rosa, Ron Perlman, Luna Lauren Velez, a další

Další články z kategorie Premiéry:
Více