P

ÍRÁN:CI

Festival ÍRÁN:CI má za sebou již osm úspěšných ročníků a stal se nesmazatelnou součástí kulturního kalendáře v Praze, Brně a Bratislavě. Tuto interaktivní akci ve všech třech městech každý rok v lednu netrpělivě vyhlížejí milovníci umění a kultury.

Festival je pořádán ve spolupráci s filmovým centrem Farsi Cinema Center a zaměřuje se na nejlepší díla íránské kinematografie. Každým rokem se rozšiřuje co do formy i obsahu, aby rozšířil také divákovo povědomí o různých uměleckých oborech. Program zahrnuje hudební vystoupení, výstavy, divadelní představení, industry program a mnoho vzdělávacích workshopů, které proběhly za účasti uznávaných umělců. Zúčastnili se jich například Mehrdad Oskouei, Leila Hatami, Helena Třeštíková, Mohammadali Talebi a Mani Haghighi.

Festival doposud navštívilo celkem 35 000 diváků, kteří mohli během 8 ročníků zhlédnout přes 200 filmů. Mezinárodní tým z České republiky, Íránu, Slovenska, Kanady, Francie, Litvy a Afghánistánu přetvořil festival z hlediska programu i struktury ve skutečně multikulturní platformu věnovanou artovému filmu.

Ročníky

Wed
Jan
15
Fri
Jan
31

9 ÍRÁN:CI

Studený pot
Hra s ohněm

Cílevědomé sportovkyni brání žárlivý manžel v odjezdu ze země. Mladá sl..

Uvedené snímky

Studený pot Araghe Sard
Soheil Beiraghi

686.1

Studený pot / Araghe Sard, 2018, celovečerní, 88', IR

Po odjezdu na finále Asijského poháru zjistí energická kapitánka íránského národního týmu sálové kopané, že jí manžel, moderátor televizní show a miláček celého národa, soudně zakázal opustit zemi. Čím víc se snaží svého „pána a vládce“ získat na svou stranu, tím tvrdší jsou jeho kroky. Napjaté soužití v nepovedeném manželství, neloajální spoluhráčky a domácí politikaření nedávají rozhořčené kapitánce jinou možnost, než nechat celý příběh vyjít najevo. Tento emocionální snímek s rychlým spádem, vycházející ze skutečných událostí, nabízí portrét ženy, která se potýká se zastrašováním, tragédií a zradou ve svém nejbližším okolí. Vrhá světlo na zastaralý zákon, který omezuje svobodu žen v současném světě.

RežieSoheil Beiraghi

ScénářSoheil Beiraghi

Hrají Baran Kosari, Amir Jadidi, Sahar Dolatshahi, Hoda Zeinolabedin,a další

6

Hra s ohněm Chaharshanbe-soori
Asghar Farhadi

6767.610084

Hra s ohněm / Chaharshanbe-soori, 2006, celovečerní, 104', IR

Mladá služka nastoupí do rodiny z vyšší střední třídy a ocitne se uprostřed hysterického sporu mezi rozlíceným párem, který si ji najal. Podezíravá manželka, manžel, který odmítá cokoliv připustit, a jejich zoufalé dítě se zmítají v emocionálních explozích, které křehké manželství minutu od minuty stále více rozrývají. Služka se snaží situaci zlepšit, ale zamotá se do nepřehledné změti tajemství, která opřádá život jejích zaměstnavatelů.

RežieAsghar Farhadi

ScénářAsghar Farhadi a Mani Haghighi

Hrají Taraneh Alidoosti, Hediyeh Tehrani, Hamid Farokhnezhad, Pantea Bahram, Sahar Dolatshahi,a další