P

Jonathan Pryce, 76

Neděle, 1. červen 1947
Velká Británie

Jonathan Pryce, CBE (rozený John Price, * 1. června 1947 Holywell, Wales) je velšský herec a zpěvák. V sedmdesátých letech se věnoval převážně divadlu. Od poloviny sedmdesátých let hrál i různé menší role ve filmech, ale až v roce 1985 se představil v hlavní roli ve filmu Brazil. Hrál ve třech původních filmech série Piráti z Karibiku postavu guvernéra Weatherbyhi Swanna. Mimo jiné hraje i postavu Nejvyššího vrabčáka v HBO seriálu Hra o trůny. Od roku 1974 je jeho manželkou herečka Kate Fahy.

Biografie

6

Jeden život One Life
James Hawes

6867.6

Jeden život / One Life, 2023, celovečerní, 110', GB

Jeden život je britský životopisný film o britském humanitárním pracovníkovi Nicholasi Wintonovi. Film sleduje Wintona, který se ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout v letech 1938-39, těsně před začátkem druhé světové války.

RežieJames Hawes

ScénářLucinda Coxon

ProdukceIain Canning, Guy Heeley a Emile Sherman

Hrají Anthony Hopkins (Nicholas Winton), Helena Bonham Carter (Babette Winton), Johnny Flynn (Nicholas Winton), Jonathan Pryce (Martin Blake), Lena Olin (Grete Winton),a další

6

Muž, který zabil Dona Quijota The Man Who Killed Don Quixote
Terry Gilliam

6646.36658

Muž, který zabil Dona Quijota / The Man Who Killed Don Quixote, 2018, celovečerní, 132', FR/PT/ES/GB

Toby býval idealistickým filmovým studentem. Jeho ztvárnění příběhu Dona Quijota, které natočil v malebné španělské vesnici, mělo obrovský úspěch. Ale to bylo kdysi. Z Tobyho se stal arogantní a cynický režisér reklam. Peníze a sláva ho změnily k nepoznání. A tak zatímco se ve Španělsku snaží dokončit natáčení nové reklamy, užívá si s manželkou svého šéfa. Poté, co se Tobymu dostane do rukou stará kopie jeho studentského filmu, vydává se na místo, kde před mnoha lety svůj opus vytvořil. Zjišťuje, že jeho tehdejší počin měl na obyvatele ospalé vesnice stašlivý vliv. Potkává starého pomateného výrobce obuvi, který se domnívá, že je Don Quijot a Toby jeho Sancho Panza. Toby se ocitá uvězněný v bizarních fantaziích starého pána. Rozlišit realitu od fikce je pro něj stále těžší. V průběhu svých komických a stále více surrealistických dobrodružství je Toby nucen čelit tragickým důsledkům filmu, který navždy změnil naděje a sny malé vesničky. Může Toby získat zpět svou lidskost? Může Don Quijot přežít své šílenství?

RežieTerry Gilliam

ScénářTerry Gilliam a Tony Grisoni

ProdukcePaulo Branco a Gerardo Herrero

Hrají Adam Driver (Toby), Jonathan Pryce (Don Quixote), Olga Kurylenko (Jacqui), Stellan Skarsgård (The Boss), Jason Watkins (Rupert),a další