P

Jason Blum, 55

Čtvrtek, 20. únor 1969
Spojené státy

Biografie

M3GAN
Gerard Johnstone

596.49372

M3GAN, 2022, celovečerní, 102', US

Panenka M3GAN je zázrak umělé inteligence, dokonale naprogramovaný stroj, který může být pro dítě tím nejlepším kamarádem, a co je možná ještě důležitější, dokonalým spojencem jeho rodičů. Jeho autorkou je Gemma (Allison Williams), brilantní technička, která panenku vyvíjí pro přední hračkářskou společnost. Když její sestra s manželem zahynou při autonehodě, vpadne do života Gemmy její osmiletá neteř Cady (Violet McGraw), která bouračku přežila jen s pár škrábanci. Protože Gemma to s dětmi zoufale neumí a traumatizovaná Cady potřebuje nějaké povyražení a hlavně kamarády, stane se přímo ideálním testerem pro prototyp M3GAN. Tohle rozhodnutí bude mít dalekosáhlé následky. Zpočátku se vše vyvíjí přímo skvěle – dívka se ve společnosti nové „kamarádky“ rychle zotaví a pro Gemmu je vědomí, že existuje bytost, která na Gemmu dohlédne, bude jí radit a vychovávat, ideálním řešením. Bohužel, prototypy se vyznačují tím, že bývají technicky nedokonalé a leccos se u nich může zvrtnout. Zvlášť v případě M3GAN, která je v naplnění svého klíčového poslání, tedy v ochraně Cady, ochotná udělat cokoliv. Třeba jít přes mrtvoly.

RežieGerard Johnstone

ScénářAkela Cooper

ProdukceJason Blum, James Wan a Couper Samuelson

Hrají Allison Williams, Amie Donald, Violet McGraw, Jenna Davis, Ronny Chieng,a další

Černý telefon The Black Phone
Scott Derrickson

676.98265

Černý telefon / The Black Phone, 2022, celovečerní, 102', US

Finney Shaw je normální třináctiletý kluk, kterému změní život sadistický vrah, jenž ho unese a uvězní ve zvukotěsném sklepě, kde nemá smysl volat o pomoc. Jenže pak zazvoní na zdi visící odpojený telefon a na Finneyho začnou ze sluchátka mluvit předchozí únoscovy oběti. Ty mají jeden společný cíl – postarat se o to, aby Finneyho příběh neskončil tak tragicky jako ten jejich.

RežieScott Derrickson

ScénářScott Derrickson a C. Robert Cargill

ProdukceJason Blum, Scott Derrickson a C. Robert Cargill

Hrají Ethan Hawke, Mason Thames, Jeremy Davies, James Ransone, Madeleine McGraw,a další

Neviditelný The Invisible Man
Leigh Whannell

727.172

Neviditelný / The Invisible Man, 2020, celovečerní, 124', AU/US

Když Cecilia (Elisabeth Moss) pochopila, že chodí s psychopatem, bylo už pozdě. Izolovaná v luxusním sídle majetnického vynálezce si uvědomí, že má-li přežít, musí utéct. To se jí podaří, a když se od expartnerova právníka dozví, že ten její odchod neunesl a spáchal sebevraždu, po letech se může znovu konečně svobodně nadechnout. Navíc je bohatá, protože bývalý přítel jí asi ve zvráceném gestu odkázal obrovský majetek. Tak proč je i dál tak neklidná? Proč má pořád nervy na pochodu? Proč se kolem ní dějí věci, jež nedokáže vysvětlit a které mají čím dál děsivější průběh a důsledek? Existují jen dvě alternativy. Buď se Cecilia regulérně zbláznila, nebo se v její blízkosti pohybuje někdo, kdo je doslova neviditelný a má jediný cíl – připravit ji o všechno, na čem jí v životě kdy záleželo. Jenže jak můžete bojovat s protivníkem, kterého nevidíte a který možná navíc existuje jen ve vaší hlavě?

RežieLeigh Whannell

ScénářLeigh Whannell

ProdukceJason Blum a Kylie Du Fresne

Hrají Elisabeth Moss (Cecilia Kass), Oliver Jackson-Cohen (Adrian Griffin), Storm Reid (Sydney Lanier), Aldis Hodge (James Lanier), Harriet Dyer (Emily Kass),a další

Všechno nejhorší 2 Happy Death Day 2
Christopher Landon

576.27157

Všechno nejhorší 2 / Happy Death Day 2, 2019, celovečerní, US

Vysokoškolačka Tree bývala strašná mrcha, dokud ji osud nepotrestal tím, že ji nutil opakovaně prožívat ten samý den, na jehož konci ji brutálně zabil magor v masce maskota její univerzity. Každodenní krveprolití skončilo až ve chvíli, kdy Tree odhalila identitu pachatele (spolubydlící Lori, která ji už nedokázala vystát) a poslala ho na věčnost. Mezitím se z mrchy stala přátelská bytost věrně milující spolužáka Cartera, jenž jí v boji proti zabijácké časové smyčce pomáhal. Žili by spolu patrně šťastně až do smrti, kdyby nedošlo k sérii řady nešťastných příhod, končících tím, že se Tree znovu probudí v den svých narozenin, pár šťastných prožitých týdnů se rozpustilo jako pára nad hrncem a jedinou jistotou, kterou Tree má, je smrt, jež na ni večer čeká. Nabízí se prosté řešení – skočit za Lori, vyškrtnout ji ze života a vrátit ten svůj do normálu. Když však Tree Lori najde, je její spolubydlící mrtvá. Cosi se změnilo… Ve snaze vrátit vše do normálu přijde Tree záhy na to, že existují i horší věci než každodenní umírání.(CinemArt)

RežieChristopher Landon

ScénářChristopher Landon

ProdukceJason Blum

Hrají Jessica Rothe, Israel Broussard, Suraj Sharma, Phi Vu, Ruby Modine,a další

5

Skleněný Glass
M. Night Shyamalan

5656.63743

Skleněný / Glass, 2019, celovečerní, US

M. Night Shyamalan uvádí zcela nový thriller inspirovaný komiksem, nazvaný Skleněný. Spojuje tak dva samostatné úspěšné filmy Vyvolený (2000) a Rozpolcený (2016). Z filmu Vyvolený se vracejí herecké hvězdy Bruce Willis v roli Davida Dunna a Samuel L. Jackson jako Eliah Price, známý pod pseudonymem Pan Skleněný. Z thrilleru Rozpolcený se objevuje James McAvoy, který ztvárňuje roli Kevina Wendella Crumba a jeho vícenásobné identity, jež v sobě ukrývá. A právě narušeného Crumba se svými 24 osobnostmi sleduje v novém fantasy thrilleru David Dunn, který k tomu využívá své nadpřirozené schopnosti.

RežieM. Night Shyamalan

ScénářM. Night Shyamalan

ProdukceMarc Bienstock, Jason Blum a M. Night Shyamalan

Hrají Samuel L. Jackson (Elijah Price / Mr. Glass), Bruce Willis (David Dunn), James McAvoy (Kevin Wendell Crumb / The Beast / Patricia / Dennis / Hedwig / Barry / Jade / Orwell / Heinrich / Norma), Anya Taylor-Joy (Casey Cooke), Sarah Paulson (Dr. Ellie Staple),a další

6

BlacKkKlansman
Spike Lee

6757.59683

BlacKkKlansman, 2018, celovečerní, 128', US

Ron Stallworth je prvním Afroameričanem v policejním sboru v Colorado Springs. Vždy si přál být agentem v utajení a hned po svém nástupu na oddělení rozjíždí přes telefon infiltraci do místního Ku Klux Klanu. Při osobních setkáních s členy pak používá židovského kolegu Flipa, který se stává Ronovým nastrčeným dvojníkem. Dohromady stvoří perfektní obraz zakomplexovaného rasisty, který to dotáhne až na šéfa místní buňky. V režii Spikea Leeho a produkci Jordana Peela tak na základě skutečných událostí vzniká stylový a provokativní snímek, který připomíná, že historie se vždy opakuje.

RežieSpike Lee

ScénářSpike Lee, David Rabinowitz, Charlie Wachtel a Kevin Willmott

ProdukceJason Blum, Spike Lee, Sean McKittrick, Jordan Peele, Raymond Mansfield a Shaun Redick

Hrají John David Washington (Ron Stallworth), Adam Driver (Flip Zimmerman), Topher Grace (David Duke), Laura Harrier (Patrice), Ryan Eggold (Walter Breachway),a další

Upgrade Stem
Leigh Whannell

817.58867

Upgrade / Stem, 2017, celovečerní, 100', AU

Za pár let už nebudeme muset ani hnout prstem, protože moderní technologie za nás všechno obstarají. Technofobům se v takové době nebude žít zrovna lehko. Grey Trace (Logan Marshall-Green) je pověstný tím, že jako jeden z posledních lidí dává před technologiemi přednost vlastním rukám. Jedna noc, která mu obrátí život vzhůru nohama, však tenhle přístup rázně změní. Autonehoda na noční dálnici a střet s bandou grázlů, kteří mu zavraždí přítelkyni a jeho nadosmrti zmrzačí. Greyovy vyhlídky na invalidním vozíku jsou víc než temné, dokud mu kamarád vědec nenabídne technologické vylepšení. S čipem v míše dokáže Grey nejen znovu chodit a pohybovat rukama, ale získává i další, dosud netušené možnosti. Experimentální zařízení zvané STEM totiž dokáže například i vystopovat pachatele onoho nočního přepadení a také Greyovi pomoci si to s těmi gaunery vyřídit ručně. Kdo by odolal? Grey rozhodně ne. Když však zanechá prvního z pachatelů v tratolišti krve, napadne ho, jestli by STEM neměl aspoň trochu zbrzdit. Otázka zní, jestli to půjde. A jestli to Grey vůbec chce.

RežieLeigh Whannell

ScénářLeigh Whannell

ProdukceJason Blum, Kylie Du Fresne a Brian Kavanaugh-Jones

Hrají Logan Marshall-Green (Grey Trace), Betty Gabriel (Cortez), Harrison Gilbertson (Eron), Christopher Kirby (Tolan), Clayton Jacobson (Manny),a další

Všechno nejhorší Happy Death Day
Christopher Landon

676.67158

Všechno nejhorší / Happy Death Day, 2017, celovečerní, 96', US

Jak by se vám líbilo uvíznout v časové smyčce, kdy byste dokolečka prožívali ten samý den? A zrovna své narozeniny? A jak by se vám líbilo, kdyby vás na jeho konci pokaždé někdo zabil? Přitom, když se vysokoškolačka Tree probudila, bylo všechno normální. Ačkoliv, otevřít oči v posteli cizího kluka, který na vás vyděšeně zírá, a vůbec nic si nepamatovat, to úplně běžné není. Jenže Tree je tak trochu zlobivá holka, která se s ničím a nikým nepáře, a podobné věci se jí stávají celkem běžně. A zítra to bude asi podobné, protože Tree má dnes narozeniny a večer se chystá trochu kalit. Plány a krční tepnu jí však přetne podivné individuum s maskou. Když se Tree probudí, není ani v nemocnici, ani na onom světě, ale ve stejné cizí posteli stejného cizího kluka. Že by to byl jen špatný sen? To sotva, zvlášť když se to, co se v něm odehrálo, až příliš podobá prožívané realitě, včetně ukázkově morbidní tečky. S dalším probuzením už Tree začíná být jasné, že se ocitla v noční můře, která neskončí, dokud neodhalí identitu vraha s maskou. A tak se stává vyšetřovatelkou vlastní vraždy, která má oproti vrahovi jednu velkou výhodu – ví, co se stane v každé další minutě, a může se na to připravit. Ke své smůle si však svým dosavadním chováním zadělala na pěknou řádku nepřátel a pod maskou zabijáka se může skrývat kterýkoliv z nich. Tree si navíc nikdy nemůže být jistá tím, že i tu příští smrt dokáže přežít.

RežieChristopher Landon

ScénářScott Lobdell

ProdukceJason Blum

Hrají Jessica Rothe (Tree Gelbman), Israel Broussard (Carter Davis), Charles Aitken (Gregory Butler), Rachel Matthews (Danielle Bouseman), GiGi Erneta (reportérka),a další

Amityville: Probuzení Amityville: The Awakening
Franck Khalfoun

494.82942

Amityville: Probuzení / Amityville: The Awakening, 2017, celovečerní, 85', US

Bella, její dvojče James a malá sestra Juliet se se svou matkou přestěhují do nového domu. Hlavním důvodem je, že potřebují ušetřit peníze, aby mohli pro Jamese, který je v kómatu, zaplatit nákladnou zdravotní péči. Zkrátka jsou v situaci, kdy si příliš vybírat nemohou a dům Amityville jim po všech stránkách vyhovuje. Navíc James nejen nečekaně nabyde vědomí, ale začne se zázračně uzdravovat. Bohužel to je pro obyvatele domu pravděpodobně poslední dobrá zpráva. Jejich radost totiž netrvá dlouho. V domě se začnou dít i další nadpřirozené jevy a ty už nejsou tak radostné. Spíše děsivé. Bella začne matku podezřívat, že jim o jejich novém domově neřekla úplně všechno. A její tušení se brzy potvrzuje. Dozvídá se, že žijí v nechvalně známém domě Amityville, o kterém se už několik desetiletí vypráví děsivé a krvavé historky. Nyní se potvrzuje, že to nejsou pouhé legendy. Boj o přežití v domě plném zla právě začíná.

RežieFranck Khalfoun

ScénářFranck Khalfoun

ProdukceJason Blum a Jeff Rice

Hrají Bella Thorne (Belle), Jennifer Jason Leigh (Joan), Cameron Monaghan (James), Taylor Spreitler (Marissa), Thomas Mann (Terrence),a další

8

Uteč Get Out
Jordan Peele

8767.89885

Uteč / Get Out, 2017, celovečerní, 104', US

Co na tom, že Rose (Allison Williams) je bílá jako stěna a Chris (Daniel Kaluuya) černý jako noc? Žijeme přece v jednadvacátém století, kdy je boj proti rasové nesnášenlivosti přece už dávno dobojovaný a na smíšené páry se skrz prsty nedíváme. Minimálně Roseini rodiče Missy a Dean jsou na Chrise od prvního momentu nesmírně milí. Vadí jim snad jen to, že si přítel jejich dcery tu a tam zapálí, ale to s barvou kůže přece nesouvisí. Psycholožka Missy dokonce Chrisovi nabídne, že ho jeho zlozvyku zbaví pomocí hypnózy. Byl by to ráj na Zemi, kdyby se dva zdejší černošští zaměstnanci nechovali tak podivně. A kdyby se zvláštně neprojevoval i další muž černé pleti, který během víkendu dorazí na návštěvu. Náznaků, že všechno není v úplném pořádku, postupně přibývá, a Chris se rozhodne vzít nohy na ramena. To, co následuje, překoná jeho nejčernější noční můry a všem divákům v kinosále připraví naprosto nečekaný a nezapomenutelný zážitek.

RežieJordan Peele

ScénářJordan Peele

ProdukceJason Blum, Sean McKittrick a Jordan Peele

Hrají Daniel Kaluuya (Chris Washington), Allison Williams (Rose Armitage), Bradley Whitford (Dean Armitage), Catherine Keener (Missy Armitage), Caleb Landry Jones (Jeremy Armitage),a další