P

Matyáš Řezníček

Česká republika

Biografie

Bratři
Tomáš Mašín

68

Bratři, 2023, celovečerní, 135', CZ/DE/SK

Film Bratři vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě (Tatiana Dyková Vilhelmová) a sestře (Karolína Lea Nováková). Zakládají odbojovou skupinu, která má na svědomí řadu násilných činů, jejichž vyšetřováním je pověřen kapitán Státní bezpečnosti Koller (Stefan Konarske). Mašínové se stávají nejhledanějšími muži v zemi. Pokusí se o útěk do Západního Berlína, kde plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po pětici členů odbojové skupiny pokračuje ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii. Jen málokteré téma české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh snímku Bratři.

RežieTomáš Mašín

ScénářMarek Epstein

ProdukcePetr Bílek, Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská

Hrají Oskar Hes, Jan Nedbal, Adam Ernest, Stefan Konarske, Karolína Lea Nováková,a další

4

Hranice lásky
Tomasz Wiński

4565.6

Hranice lásky, 2022, celovečerní, 95', CZ/PL

Hana (Hana Vagnerová) začíná cítit, že její vztah s Petrem (Matyáš Řezníček) se pohybuje v příliš zajetých kolejích. Rozhodne se ho tedy osvěžit a začne s Petrem sdílet své erotické představy a tajné sny. Od vyprávění je pak už jen krůček k činům. Ke zkoumání vlastní intimity, k zážitkům s jinými partnery a ke stále intenzivnějšímu hledání hranic, za které se dá v lásce a sexu zajít. Experiment se svobodou se však může snadno vymknout z rukou...

RežieTomasz Wiński

ScénářKasha Jandáčková, Hana Vagnerová, Petra Hůlová a Tomasz Wiński

ProdukceJiří Konečný, Tomasz Wiński a Tereza Nejedlá

Hrají Hana Vagnerová, Matyáš Řezníček, Eliška Křenková, Martin Hofmann, Lenka Krobotová,a další

Očitý svědek
Jiří Havelka

75

Očitý svědek, 2021, celovečerní, 93', CZ

„Dokumentární anatomie masové vraždy pro jeden monitor a 34 mluvících hlav.“ Těmito slovy charakterizují autoři v titulcích svůj projekt tematizující popravu více než 260 karpatských Němců, Maďarů a Slováků, kterou v červnu 1945 u Přerova provedli vojáci československé armády. Takzvaný masakr na Švédských šancích je zpřítomňován minimalistickou dramatizací záznamů z výslechů přímých účastníků, očitých svědků i dalších osob. Jako kdyby postavy antického divadla vstupovaly na scénu komunikační platformy Zoom a přes propast času nám předávaly tragickou zprávu o strachu, nenávisti a nezájmu.

RežieJiří Havelka

ScénářJiří Havelka

Hrají Saša Rašilov nejml., Jan Bidlas, Filip Rajmont, Igor Orozovič, František Němec,a další