P

Pavel Hrdlička ml.

Česká republika

Biografie

Hranice Zielona granica
Agnieszka Holland

726.4

Hranice / Zielona granica, 2023, celovečerní, 147', BE/CZ/FR/DE/PL

Psycholožka Julia (Maja Ostaszewska) se po přestěhování do Suwalského kraje stává nedobrovolnou svědkyní a účastnicí dramatických událostí na polsko-běloruské hranici. Rozhodne se vzdát se svého pohodlného života a přidá se ke skupině aktivistů, kteří poskytují pomoc uprchlíkům. Současně s tím jsou syrská rodina prchající před občanskou válkou a její doprovod, učitelka z Afghánistánu, podvedeni Bělorusy a násilně převezeni do uprchlického tábora nedaleko hranic s Polskem. Ve snaze uniknout se vydávají na zoufalou a nebezpečnou cestu neznámým a nepřátelským územím. V Polsku se jejich osud protne s osudem Juliiným a mladého pohraničníka Jana (Tomasz Włosok). Události, které je potkají, navždy změní život nejen jim, ale i dalším migrantům a aktivistům zapojeným do jejich příběhu.

RežieAgnieszka Holland

ScénářMaciej Pisuk, Agnieszka Holland a Gabriela Łazarkiewicz

ProdukceMarcin Wierzchosławski, Agnieszka Holland, Fred Bernstein a Šárka Cimbalová

Hrají Jalal Altawil, Maja Ostaszewska, Behi Djanati Atai, Tomasz Włosok, Mohamad Al Rashi,a další

Úsvit We Have Never Been Modern
Matěj Chlupáček

697.1

Úsvit / We Have Never Been Modern, 2023, celovečerní, 117', CZ

Sympaticky moderní je na svou dobu – píše se rok 1937 – přístup mladého ředitele továrny uprostřed rostoucího města baťovského střihu v malebném podhůří majestátních Tater. Ale nenechte se mýlit, protagonistkou je jeho žena Helena (Eliška Křenková). Odhodlaný pohled aspirující lékařky, která se chystá brzy porodit, do vysněné rodinné budoucnosti však náhle zastíní nález mrtvého těla novorozence na dvoře pulzující fabriky. Helenina vrozená empatie, zesílená jiným stavem, se nespokojí s nápadně rychlým vyřešením záhady. Poutavé detektivní drama s progresívním a hluboce lidským pohledem na téma kontroverzní nejen těsně před netušenou válkou, ale i o desítky let později.

RežieMatěj Chlupáček

ScénářMiro Šifra

ProdukceMaja Hamplová, Matěj Chlupáček a Rasťo Šesták

Hrají Eliška Křenková, Miloslav König, Milan Ondrík, Marián Mitaš, Luboš Veselý,a další

4

Světlonoc Nightsiren
Tereza Nvotová

4576.093

Světlonoc / Nightsiren, 2022, celovečerní, 109', CZ/SK

Třicátnice Šarlota se vrací do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Před mnoha lety odsud za nejasných okolností utekla. Její návrat v místních vzbuzuje podezření, po celou dobu ji považovali za mrtvou. Bojí se, že svým příchodem probudí čarodějnici, která podle legend straší v okolních lesích.

RežieTereza Nvotová

ScénářBarbora Námerová a Tereza Nvotová

ProdukcePeter Badač, Miloš Lochman a Clara Levy

Hrají Natalia Germani (Charlotte), Eva Mores (Mira), Juliana Oľhová (Helen), Zuzana Konečná (Zofa), Marek Geišberg (Tomas),a další

4

Šarlatán
Agnieszka Holland

475

Šarlatán, 2018, celovečerní, 118', CZ/IE/PL/SK

Strhující životopisné drama výjimečného muže obdařeného léčitelskými schopnostmi na pozadí dobových událostí. Příběh je inspirován skutečnými osudy léčitele Jana Mikoláška, na kterého se v průběhu několika desetiletí obracely s prosbou o pomoc tisíce lidí ze všech společenských vrstev včetně nejvýznamnějších osobností politického i kulturního života. Mikolášek je člověk bez odborného lékařského vzdělání, ale s nevšedním a nevysvětlitelným nadáním diagnostiko­vat a pomocí bylinek léčit nemoci, se kterými si ani doktoři nevědí rady. Jeho mimořádné schopnosti jsou však vykoupeny bojem s vlastními démony. Léčitelství je jeho vnitřní spásou a ochranou před sebou samým…

RežieAgnieszka Holland

ScénářMarek Epstein

ProdukceŠárka Cimbalová a Kevan Van Thompson

Hrají Ivan Trojan, Josef Trojan, Juraj Loj, Jaroslava Pokorná, Martin Myšička,a další

Čertí brko
Marek Najbrt

606.5

Čertí brko, 2018, celovečerní, 99', CZ/SK

Příběh nás zavede do městečka Pytlov na úpatí kopce Pervidle. Místní, kteří tu žijí běžným životem řemeslníků nebo sedláků možná ani netuší, že všechny jejich přestupky a nepravosti jsou pečlivě monitorovány místní pekelnou pobočkou. Hříchy zapisuje spravedlivě a neomylně kouzelné Čertí brko. Jednoho dne však přestane fungovat. Lucifer se rozhodne pověřit doručením nového čertího brka na pobočku Pervidle trochu zmateného čerta Bonifáce. Je to ten nejlepší úkol, aby se mladý čert otrkal ve světě. Bonifác se vydává do Pytlova a hned jeho první zkušeností je, že mu zdejší šejdíř kouzelné brko ukradne. Tím se spustí řetěz událostí, kdy Pytlov ovládnou místní vychytralci, lenoši a podvodníci, jimž se nakonec podaří uvěznit i samotného vládce pekel. Je na Bonifácovi, aby v sobě našel ty nejlepší vlastnosti a osvobodil Pytlov, Lucifera i získal srdce krásné Markétky.

RežieMarek Najbrt

ScénářRobert Geisler a Tomáš Hodan

ProdukceOndřej Beránek a Martin Hůlovec

Hrají Jan Cina, Ondřej Vetchý, Judit Bárdos, Jan Budař, Marek Daniel,a další

Mars
Benjamin Tuček

354.0

Mars, 2018, celovečerní, 85', CZ

Mars je vztahová romance o láskách, přátelstvích, nadějích a obavách, které sbíráme celý život na Zemi a pak si je odneseme na jinou planetu. Ale i tam nás stahují k zemi, tedy k Marsu. Gravitace prostě funguje všude, jak už všichni vědí, protože doba, kdy byla rudá planeta v módě, dávno minula. Marťanskou vědeckou stanici udržuje v nouzovém režimu zastaralý robot Bot, ponechaný kdysi na Marsu svému osudu. Přežil pět velkých prachových bouří, četl jen komiks o Indiánech a několikrát ho trefil blesk. Už nechce být sám. Ale místo náhradních dílů přiletí česká výprava. Turisty přivádí různé důvody, někteří se na Marsu chtějí oženit, jiní jsou přesvědčení, že se účastní dobrodružné reality show. Členové expedice jsou tak rozdílné osobnosti, že to mezi nimi brzy začne skřípat a robot Bot zatouží po době, kdy lety na Mars dávno vyšly z módy.

RežieBenjamin Tuček

ScénářBenjamin Tuček a Tereza Nvotová

ProdukceBenjamin Tuček a Zdeněk Janáček

Hrají Petra Nesvačilová, Tereza Nvotová, Halka Třešňáková, Jiří Havelka, Tomáš Jeřábek,a další