P

Ivan Horák

Česká republika

Biografie

7

Šťastně až na věky
Jana Počtová

772

Šťastně až na věky, 2022, dokumentární, 98', CZ

Snímek představuje sondu do současných podob alternativních modelů partnerských vztahů. Polyamorie, otevřené manželství či dlouhodobý milenecký poměr pro mnohé z protagonistů*ek představují naplňující životní styl, zároveň se však stále musí vyrovnávat s nepochopením společnosti nebo konflikty uvnitř vztahů. Režisérka sleduje vývoj vztahů protagonistů*ek napříč několika léty a v intimních rozhovorech ohledává radosti, strasti i nejistoty, které nezvyklé podoby lásky přináší, a odhaluje tak potřebu redefinice toho, co v dnešní době znamená partnerství. 

RežieJana Počtová

ProdukceMartin Hůlovec

4

Světlonoc Nightsiren
Tereza Nvotová

4576.093

Světlonoc / Nightsiren, 2022, celovečerní, 109', CZ/SK

Třicátnice Šarlota se vrací do rodné vesnice hluboko ve slovenských horách. Před mnoha lety odsud za nejasných okolností utekla. Její návrat v místních vzbuzuje podezření, po celou dobu ji považovali za mrtvou. Bojí se, že svým příchodem probudí čarodějnici, která podle legend straší v okolních lesích.

RežieTereza Nvotová

ScénářBarbora Námerová a Tereza Nvotová

ProdukcePeter Badač, Miloš Lochman a Clara Levy

Hrají Natalia Germani (Charlotte), Eva Mores (Mira), Juliana Oľhová (Helen), Zuzana Konečná (Zofa), Marek Geišberg (Tomas),a další

Národní třída National Street
Štěpán Altrichter

545.7

Národní třída / National Street, 2019, celovečerní, 100', CZ/DE

Kdysi tady všude byl jen temný les, dnes tu stojí panelákové sídliště. Právě tady je doma chlápek, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam. Žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer, když sídlištěm bloudí divoká zvířata, chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A taky k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu na Národní třídě dějiny jednou ranou do pohybu. Film podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem.

RežieŠtěpán Altrichter

ScénářJaroslav Rudiš a Štěpán Altrichter

ProdukcePavel Strnad a Petr Oukropec

Hrají Hynek Čermák (Vandam), Kateřina Janečková (Lucy), Jan Cina (Psycho), Václav Neužil ml. (Milner), Jiří Langmajer,a další

Mars
Benjamin Tuček

354.0

Mars, 2018, celovečerní, 85', CZ

Mars je vztahová romance o láskách, přátelstvích, nadějích a obavách, které sbíráme celý život na Zemi a pak si je odneseme na jinou planetu. Ale i tam nás stahují k zemi, tedy k Marsu. Gravitace prostě funguje všude, jak už všichni vědí, protože doba, kdy byla rudá planeta v módě, dávno minula. Marťanskou vědeckou stanici udržuje v nouzovém režimu zastaralý robot Bot, ponechaný kdysi na Marsu svému osudu. Přežil pět velkých prachových bouří, četl jen komiks o Indiánech a několikrát ho trefil blesk. Už nechce být sám. Ale místo náhradních dílů přiletí česká výprava. Turisty přivádí různé důvody, někteří se na Marsu chtějí oženit, jiní jsou přesvědčení, že se účastní dobrodružné reality show. Členové expedice jsou tak rozdílné osobnosti, že to mezi nimi brzy začne skřípat a robot Bot zatouží po době, kdy lety na Mars dávno vyšly z módy.

RežieBenjamin Tuček

ScénářBenjamin Tuček a Tereza Nvotová

ProdukceBenjamin Tuček a Zdeněk Janáček

Hrají Petra Nesvačilová, Tereza Nvotová, Halka Třešňáková, Jiří Havelka, Tomáš Jeřábek,a další