P

Václav Neužil ml., 44

Čtvrtek, 4. říjen 1979
Česká republika

Václav Neužil (* 4. října 1979 Plzeň) je český divadelní filmový a televizní herec. Je absolventem divadelní fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně. Hrál v brněnských divadlech Polárka, v divadelním studiu JAMU Marta, Divadlo v 7 a půl. V sezóně 2004-2005 hrál v Národním divadle v Brně, následující sezónu pak v HaDivadle. Od roku 2006 je členem souboru Dejvického divadla. Hraje i ve filmu a v televizi.

Biografie

Bratři
Tomáš Mašín

68

Bratři, 2023, celovečerní, 135', CZ/DE/SK

Film Bratři vypráví jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratrů Josefa (Oskar Hes) a Ctirada Mašínových (Jan Nedbal). Rodina Mašínových se v komunisty ovládaném Československu stává terčem pronásledování a bratři věří, že po vzoru otce, hrdiny protinacistického odboje, lze proti diktatuře bojovat jedině se zbraní v ruce. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě (Tatiana Dyková Vilhelmová) a sestře (Karolína Lea Nováková). Zakládají odbojovou skupinu, která má na svědomí řadu násilných činů, jejichž vyšetřováním je pověřen kapitán Státní bezpečnosti Koller (Stefan Konarske). Mašínové se stávají nejhledanějšími muži v zemi. Pokusí se o útěk do Západního Berlína, kde plánují vstoupit do americké armády s cílem osvobodit Československo. Pátrání po pětici členů odbojové skupiny pokračuje ve východním Německu, kde začíná jeden z největších honů na lidi v novodobé historii. Jen málokteré téma české historie vzbuzuje tolik emocí jako příběh snímku Bratři.

RežieTomáš Mašín

ScénářMarek Epstein

ProdukcePetr Bílek, Zuzana Mistríková a Ľubica Orechovská

Hrají Oskar Hes, Jan Nedbal, Adam Ernest, Stefan Konarske, Karolína Lea Nováková,a další

Bod obnovy Restore Point
Robert Hloz

706.69575

Bod obnovy / Restore Point, 2023, celovečerní, 111', CZ/PL/RS/SK

V Evropě roku 2041 mají všichni lidé ústavní právo prožít „JEDEN CELÝ ŽIVOT“. Pokud se vám stane nehoda, jste oživeni a můžete pokračovat dál ve svém životě. Stačí si každé dva dny pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti - tzv. “BOD OBNOVY”. Ale zaslouží si vůbec lidstvo právo na druhou šanci?

RežieRobert Hloz

ScénářTomislav Čečka, Robert Hloz a Zdeněk Jecelín

ProdukceJan Kallista

Hrají Andrea Mohylová, Matěj Hádek, Václav Neužil ml., Milan Ondrík, Karel Dobrý,a další

6

Zátopek
David Ondříček

6787.3

Zátopek, 2021, celovečerní, 130', CZ

Australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za legendárním běžcem Emilem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu. Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. A také o jedinečném vztahu dvou lidí – Emila a Dany Zátopkových – kteří navzdory všem překážkám spolu strávili celý život.

RežieDavid Ondříček

ScénářDavid Ondříček, Alice Nellis a Jan P. Muchow

ProdukceDavid Ondříček a Kryštof Mucha

Hrají Václav Neužil ml. (Emil Zátopek), Martha Issová (Dana Zátopková), James Frecheville (Ron Clarke), Robert Mikluš (Josef Dostál), Jiří Šimek,a další

Národní třída National Street
Štěpán Altrichter

545.7

Národní třída / National Street, 2019, celovečerní, 100', CZ/DE

Kdysi tady všude byl jen temný les, dnes tu stojí panelákové sídliště. Právě tady je doma chlápek, kterému nikdo neřekne jinak než Vandam. Žije sám v bytě na okraji Prahy a každý den doma cvičí, aby byl v kondici. Večer, když sídlištěm bloudí divoká zvířata, chodí se svými kumpány na jedno. Vandam se snaží udělat dojem na Lucku, která v sídlištní hospodě točí pivo. Často a rád se porve. Je znalec dějin a válek. Má pocit, že svět míří k zániku, že se schyluje k velké bitvě. A tak cvičí, aby byl na tu poslední rozhodující bitvu nachystaný. A taky k tomu vychovává Psycha, mladého kluka, se kterým natírá střechy panelových domů. Kumpáni z hospody Vandamovi přezdívají „národní hrdina“. Prý dal tehdy v Listopadu na Národní třídě dějiny jednou ranou do pohybu. Film podle stejnojmenné knihy Jaroslava Rudiše v hlavní roli s Hynkem Čermákem kombinuje dramatický příběh s černým humorem.

RežieŠtěpán Altrichter

ScénářJaroslav Rudiš a Štěpán Altrichter

ProdukcePavel Strnad a Petr Oukropec

Hrají Hynek Čermák (Vandam), Kateřina Janečková (Lucy), Jan Cina (Psycho), Václav Neužil ml. (Milner), Jiří Langmajer,a další

Toman
Ondřej Trojan

736.5

Toman, 2018, celovečerní, 145', CZ/SK

Filmové drama režiséra a producenta Ondřeje Trojana o vzestupu a pádu na pozadí doby, která dodnes ovlivňuje naše životy. Neuvěřitelný a pravdivý příběh rozporuplné osoby Zdeňka Tomana, šéfa naší zahraniční rozvědky, který významně ovlivnil vývoj v poválečném Československu, bezskrupulózního obchodníka s obrovskou mocí a zásadním úkolem. Sehnat peníze, které komunistům vyhrají volby. A Toman peníze sehnat uměl. Pro sebe, pro rodinu i pro stranu. Šmelina, vydírání, kasírování válečných zločinců i jejich obětí. Neštítil se ničeho.  Cena, kterou za svou kariéru zaplatil on i jeho blízcí, byla pak vysoká. Film odkrývá období tzv. třetí republiky, temné roky 1945 – 48, a příběh člověka, o kterém se nikdy nemluvilo. Režisér  Ondřej Trojan přináší na plátno nejen napínavý thriller, ale i co nejvěrnější dobovou rekonstrukci skutečných událostí opírající se o nezvratná archivní a očitá svědectví.

RežieOndřej Trojan

ScénářZdeňka Šimandlová a Ondřej Trojan

ProdukceOndřej Trojan

Hrají Jiří Macháček, Kateřina Winterová, Kristýna Boková, Stanislav Majer, Marek Taclík,a další