P

Thomasin McKenzie

Nový Zéland

Biografie

8

Síla psa The Power of the Dog
Jane Campion

8616.89489

Síla psa / The Power of the Dog, 2021, celovečerní, 125', US

Charismatický, ale despotický majitel ranče se chová krutě k bratrovi, který si domů přivedl novou manželku a jejího synka. Jenže pak se stane něco nečekaného.

RežieJane Campion

ScénářJane Campion

ProdukceRoger Frappier a Tanya Seghatchian

Hrají Benedict Cumberbatch, Jesse Plemons, Kirsten Dunst, Kodi Smit-McPhee, Thomasin McKenzie,a další

3

Čas Old
M. Night Shyamalan

3575.85055

Čas / Old, 2021, celovečerní, 110', US

Pro rodinu s dvěma malými dětmi to měla být dokonalá dovolená. Luxusní hotel v tropickém ráji a hoteliérův tip na tajnou pláž coby potřebná špetka dobrodružství. Na první pohled ta pláž opravdu nemá chybu – je nádherně písčitá, obklopená skalami a blankytně modré moře láká k tomu, abyste do něj okamžitě skočili. Na druhý pohled už to tak ideální není, protože z přítomnosti dalších opalujících se turistů je jasné, že podobný „tajný“ tip dostalo mnohem víc lidí, i když pořád nejde o nic, co by mělo rekreanty znepokojovat. Trable v ráji se projeví až ve chvíli, kdy děti na pláži najdou opuštěné věci patřící jiným hostům hotelu a z moře vytáhnou mrtvolu. Než se z prvotního šoku vzpamatují, čeká je mnohem větší otřes – všichni náhle nevysvětlitelně rapidně stárnou, což je patrné zejména na dětech. Tam, kde před chvílí stáli dva prckové, jsou teď vyděšení teenageři na prahu dospělosti. Všem na pláži je záhy jasné, že pokud se chtějí dožít večera, musí okamžitě vypadnout. Jenže to nějak nejde…

RežieM. Night Shyamalan

ScénářM. Night Shyamalan

ProdukceM. Night Shyamalan

Hrají Gael García Bernal, Thomasin McKenzie, Alex Wolff, Eliza Scanlen, Abbey Lee,a další

5

Poslední noc v Soho Last Night in Soho
Edgar Wright

5697.07565

Poslední noc v Soho / Last Night in Soho, 2021, celovečerní, 116', GB

Studentka módního návrhářství Eloise (Thomasin McKenzie) se právě přestěhovala z ospalé anglické vesničky do životem pulzujícího Londýna. Už to může s psychikou mladé holky solidně zacloumat. Mnohem víc ji ale ovlivňují „noční dobrodružství“, které zažívá po usnutí v pronajatém pokojíku vlídné paní domácí (Diana Rigg). Ve snu se vrací časem do šedesátých let, do proslulé londýnské čtvrti Soho a nočního klubu Café De Paris. Tady potkává talentovanou zpěvačku a tanečnici Sandie (Anya Taylor-Joy), které chybí už jen krůček k tomu, aby se stala opravdovou hvězdou. Sandie má silné kouzlo osobnosti, kterému Eloise podléhá čím dál víc, stejně jako stylu, tónu a divokosti zlatých šedesátých. Podléhá jim tak, že si nevšímá, jak mezi všemi těmi barvami začínají převládat temné tóny, a že její noční pouto s minulostí začíná pronikat i do její každodenní existence. Eloise si uvědomuje, že Sandie nemusí být jen výplodem její fantazie, ale skutečnou lidskou bytostí, která ji z minulosti zoufale volá o pomoc. Eloise se jí rozhodne zachránit. Je to šílené? Možná. A nebezpečné? Zcela určitě.

RežieEdgar Wright

ScénářEdgar Wright a Krysty Wilson-Cairns

ProdukceTim Bevan, Eric Fellner, Nira Park a Edgar Wright

Hrají Anya Taylor-Joy, Diana Rigg, Matt Smith, Terence Stamp, Thomasin McKenzie,a další

7

Top Gun: Maverick
Joseph Kosinski

7878.29678

Top Gun: Maverick, 2019, celovečerní, 131', US

Pete „Maverick“ Mitchell (Tom Cruise) k smrti rád pilotuje stíhačky. Dokonce tak, že se už přes třicet let úspěšně brání povýšení ve strukturách amerického letectva, protože to by ho z kokpitu vyhnalo do vyhřáté kanceláře. Maverick byl navíc vždycky magnetem na průšvihy, což se s armádní kariérou taky docela vylučuje. Pilot je ovšem bravurní, možná ten úplně nejlepší, a proto dostane nabídku stát se instruktorem elitních stíhačů z programu Top Gun, které má připravit na úkol, jenž spadá do kategorie Mission Imposssible. Kromě téhle bude muset Maverick zvládnout i jednu obtížnou soukromou misi. Jedním z pilotů, které má připravit do akce, je i Bradley Bradshaw (Miles Teller), syn jeho kamaráda a navigátora Goose. Znalci prvního Top Gunu vědí, že Goose zahynul, když se neúspěšně katapultoval z neovladatelné stíhačky, pilotované právě Maverickem. A jeho syn mu otcovu smrt klade za vinu. Maverick za žádnou cenu nechce, aby Bradleyho potkal stejný osud jako jeho otce. Přitom si uvědomuje, že pravděpodobnost, že některý z pilotů plánovanou leteckou operaci nepřežije, není vůbec malá.

RežieJoseph Kosinski

ScénářPeter Craig, Christopher McQuarrie, Ashley Miller a Zack Stentz

ProdukceJerry Bruckheimer, Tom Cruise a David Ellison

Hrají Tom Cruise (Maverick), Val Kilmer (Iceman), Jennifer Connelly, Miles Teller (Bradley 'Rooster' Bradshaw), Jon Hamm,a další

4

Králíček Jojo Jojo Rabbit
Taika Waititi

4787.98058

Králíček Jojo / Jojo Rabbit, 2019, celovečerní, 108', CZ/NZ/US

Být v nacistické Třetí říši malým blonďatým klukem znamená poměrně dost přímočarou kariéru. Tedy aspoň na jejím začátku. Jedním z prvních kroků je členství v organizaci Hitlerjugend, čili v „Hitlerově mládeži,“ což obnáší trochu vojenského drilu, pálení závadných knih, vyhazování věcí do vzduchu, nenávidění židů a podobné hraní si na vojáčky i na válku. A to v partě se spoustou Hitlerovi též velmi oddaných kamarádů. Smysl a cíl to má jednoduchý: stát se řádným a plnohodnotným nacistou. A tím chce být i desetiletý kluk Jojo (Roman Griffin Davis), kterému v tom pomáhá jeho imaginární přítel, tak trochu nablblý Adolf Hitler (Taika Waititi). Adolf Jojovi radí v různých životních situacích a podporuje jej v jeho správném náckovství. Zlom v Jojově životě nastane v okamžiku, kdy zjistí, že jeho maminka (Scarlett Johansson) ukrývá v podkroví židovskou dívku (Thomasin McKenzie). Od té chvíle musí malý Jojo čelit svému vlastnímu zaslepenému nacismu a s tím mu jeho vymyšlený Hitler už může jen velmi těžko poradit. I když se docela snaží.

RežieTaika Waititi

ScénářTaika Waititi

ProdukceTaika Waititi a Chelsea Winstanley

Hrají Roman Griffin Davis (Jojo), Taika Waititi (Adolf), Scarlett Johansson (Rosie), Thomasin McKenzie (Elsa), Sam Rockwell (Captain Klenzendorf),a další

7

The King
David Michôd

7797.27162

The King, 2019, celovečerní, 133', HU/GB

Hal, wayward prince and heir to the English throne, is crowned King Henry V after his tyrannical father dies. Now the young king must navigate palace politics, the war his father left behind, and the emotional strings of his past life.

RežieDavid Michôd

ScénářDavid Michôd a Joel Edgerton

ProdukceJoel Edgerton, Dede Gardner, Jeremy Kleiner, David Michôd a Brad Pitt

Hrají Timothée Chalamet (King Henry V of England 'Hal'), Joel Edgerton (Falstaff), Robert Pattinson (The Dauphin of France), Ben Mendelsohn (Henry IV), Sean Harris (William),a další

7

Beze stop Leave No Trace
Debra Granik

7677.110088

Beze stop / Leave No Trace, 2018, celovečerní, 109', US

Patnáctiletá Tom žije se svým otcem v lese na okraji Portlandu. Dobrovolná izolace od tzv. normální společnosti jim umožňuje vytvořit si realitu čistých, civilizací nezkažených prostých radostí. Jednoho dne však o sobě okolní svět dává vědět a konfrontace je nevyhnutelná.

RežieDebra Granik

ScénářDebra Granik a Anne Rosellini

ProdukceAnne Rosellini a Anne Harrison

Hrají Ben Foster (Will), Thomasin McKenzie (Tom), Jeff Kober, Dale Dickey, Ayanna Berkshire,a další