P

Louise Ford

Spojené státy

Biografie

5

Seveřan The Northman
Robert Eggers

5677.09082

Seveřan / The Northman, 2022, celovečerní, 140', US

Amleth (Alexander Skarsgård) kdysi býval synem mocného vikinského krále (Ethan Hawke) a jeho ženy Gudrún (Nicole Kidman), než ho zrada a zákeřná vražda připravila nejen o otce, ale i o střechu nad hlavou. O pár let později se světem protlouká jako bezejmenný válečník a má jediný cíl. Vlastnoručně zabít ty, kteří ho připravili o rodinu a šťastnou budoucnost.

RežieRobert Eggers

ScénářRobert Eggers a Sjón Sigurdsson

ProdukceMark Huffam, Lars Knudsen a Arnon Milchan

Hrají Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Willem Dafoe, Ethan Hawke,a další

5

Maják The Lighthouse
Robert Eggers

5727.49083

Maják / The Lighthouse, 2019, celovečerní, 109', CA/US

Režisér a scenárista Robert Eggers, který na sebe strhl pozornost žánrových fanoušků i vyznavačů artových sfér debutem Čarodějnice, opět spřádá důmyslně vystavěné dílo, které provází pověst strhující divácké podívané, osobité autorské vize i hypnotického klaustrofobního dramatu. Robert Pattinson a Willem Dafoe podávají fenomenální výkony coby strážci titulního majáku ve vyprávění zasazeném na konec devatenáctého století. Soužití větrem a lety ošlehaného, i notně vypitého námořníka a jeho nového nezkušeného asistenta se začne propadat do šílenství a paranoie, zatímco novic poodkrývá okolnosti záhadného osudu svého předchůdce. Strhující kompozice černobílé kamery v kombinaci s precizní zvukovou režií utvářejí přízračnou, ale současně uhrančivou atmosféru, do které se spolu s postavami propadnou také diváci. Eggers vytvořil vrcholně estetickou a všechny smysly atakující podívanou, která v sobě snoubí vytříbenou krásu i dravou krutost.

RežieRobert Eggers

ScénářRobert Eggers a Max Eggers

ProdukceYouree Henley, Rodrigo Teixeira a Jay Van Hoy

Hrají Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman,a další

Wildlife
Paul Dano

616.89480

Wildlife, 2018, celovečerní, 105', US

Herecká ikona nejen amerických nezávislých filmů Paul Dano debutuje coby režisér adaptací stejnojmenného románu o přemýšlivém chlapci Joeovi, jehož dospívání v Montaně 60. let minulého století je poznamenané fatální manželskou krizí rodičů, ženy v domácnosti Jeanette a zaměstnance golfového hřiště Jerryho.

RežiePaul Dano

ScénářPaul Dano a Zoe Kazan

ProdukceAlex Saks, Jake Gyllenhaal, Paul Dano a Oren Moverman

Hrají Carey Mulligan (Jeanette Brinson), Jake Gyllenhaal (Jerry Brinson), Ed Oxenbould (Joe Brinson), Bill Camp (Warren Miller), Blaine Maye,a další

Thoroughbreds
Cory Finley

7.28382

Thoroughbreds, 2017, celovečerní, 90', US

Thoroughbreds je drama vyprávějící o dvou dospívajících dívkách. Lily (Anya Taylor-Joy) a Amanda (Olivia Cooke) obnoví své někdejší přátelství na předměstí kdesi v Connecticutu. Z Lilly se stala nóbl slečna, která navštěvuje prestižní školu, zatímco z osobité Amandy se stává typ na okraji společnosti. Ačkoliv se jejich vztah zdá zpočátku dost nepravděpodobný, spojí je nenávist Lilly k nevlastnímu otci. Mezi místními mladíky si najdou pomocníka Tima (Anton Yelchin) a rozhodnou se vzít své životy do vlastních rukou.

RežieCory Finley

ScénářCory Finley

ProdukceNat Faxon, Jim Rash, Kevin J. Walsh a Alex Saks

Hrají Anya Taylor-Joy (Lily), Olivia Cooke (Amanda), Anton Yelchin (Tim), Paul Sparks, Kaili Vernoff,a další