P

Maryam Zaree, 40

Pátek, 22. červenec 1983
Írán

Biografie

4

Undine
Christian Petzold

4626.68975

Undine, 2020, celovečerní, 92', FR/DE

Undine (Paula Beer) pracuje v Berlíně jako historička a průvodce po rozvíjejícím se městě. Má malý byt na Alexanderplatz, magisterský titul z historie a pracuje na volné noze. Ale pod povrchem jejího moderního městského života se skrývá starý mýtus: pokud ji muž, kterého Undine miluje, zradí, musí ho zabít a vrátit do vody, ze které kdysi vzešla. Takže když ji její přítel Johannes (Jacob Matschenz) opustí kvůli jiné ženě, Undine je přesvědčena, že nemá na výběr – až dokud se, právě v době uvědomění si Johannnesovy zrady, nesetká s Christophem (Franz Rogowski), povoláním profesionálním potápěčem, a nečekaně se do něj zamiluje. Jejich láska ke šťastná a nevinná, naplněná zvědavostí a důvěrou. Ale když Christoph začne mít pocit, že Undine před něčím utíká, musí čelit své kletbě jednou provždy, nechce-li ztratit lásku svého života.

RežieChristian Petzold

ScénářChristian Petzold

ProdukceFlorian Koerner von Gustorf a Michael Weber

Hrají Paula Beer (Undine Wibeau), Franz Rogowski (Christoph), Maryam Zaree (Monika), Jacob Matschenz (Johannes), Anne Ratte-Polle (Anna),a další

7

Narušitel systému Systemsprenger
Nora Fingscheidt

7807.89589

Narušitel systému / Systemsprenger, 2019, celovečerní, 118', DE

Emotivní drama o devítileté dívce s problémovým chováním a tváří anděla natočila jako svůj debut německá režisérka Nora Fingscheidt. Strhující příběh dítěte, jehož matka nezvládá péči o něj a rady si nevědí ani sociální pracovníci, je dechberoucím svědectvím o neutišitelném vzteku i touze po lásce. V hlavní roli filmu ubíhajícím v tempu podobně intenzivním jako hrdinčiny emoce podává autentický výkon Helena Zengel.

RežieNora Fingscheidt

ScénářNora Fingscheidt

Hrají Helena Zengel (Benni), Albrecht Schuch, Lisa Hagmeister, Gabriela Maria Schmeide, Melanie Straub,a další

Transit
Christian Petzold

656.99582

Transit, 2018, celovečerní, 101', FR/DE

Německý režisér Christian Petzold ve filmu Tranzit prozkoumává fantomy evropské migrace a identity. Jeho neobvykle pojatý film s řadou melodramatických i politických motivů zasazuje příběh z doby německé okupace Francie do současných reálií. Hlavní postavou filmu je Georg, který postupně přijímá totožnost lidí, se kterými ho tragické okolnosti seznamují. To mu sice umožňuje dostat víza a odplout jednou z posledních lodí, které Marseille opouštějí, ale spolu s tím na sebe bere i některé tíživé důsledky. V Marseille totiž nachází „svou“ ženu, kterou zná jen z dopisu. Vezme na sebe s novou identitou i nový vztah a novou budoucnost?

RežieChristian Petzold

ScénářChristian Petzold

ProdukceAntonin Dedet a Florian Koerner von Gustorf

Hrají Franz Rogowski (Georg), Paula Beer (Marie), Godehard Giese, Maryam Zaree, Barbara Auer,a další