P

Paula Beer, 29

Středa, 1. únor 1995
Německo

Biografie

4

Undine
Christian Petzold

4626.68975

Undine, 2020, celovečerní, 92', FR/DE

Undine (Paula Beer) pracuje v Berlíně jako historička a průvodce po rozvíjejícím se městě. Má malý byt na Alexanderplatz, magisterský titul z historie a pracuje na volné noze. Ale pod povrchem jejího moderního městského života se skrývá starý mýtus: pokud ji muž, kterého Undine miluje, zradí, musí ho zabít a vrátit do vody, ze které kdysi vzešla. Takže když ji její přítel Johannes (Jacob Matschenz) opustí kvůli jiné ženě, Undine je přesvědčena, že nemá na výběr – až dokud se, právě v době uvědomění si Johannnesovy zrady, nesetká s Christophem (Franz Rogowski), povoláním profesionálním potápěčem, a nečekaně se do něj zamiluje. Jejich láska ke šťastná a nevinná, naplněná zvědavostí a důvěrou. Ale když Christoph začne mít pocit, že Undine před něčím utíká, musí čelit své kletbě jednou provždy, nechce-li ztratit lásku svého života.

RežieChristian Petzold

ScénářChristian Petzold

ProdukceFlorian Koerner von Gustorf a Michael Weber

Hrají Paula Beer (Undine Wibeau), Franz Rogowski (Christoph), Maryam Zaree (Monika), Jacob Matschenz (Johannes), Anne Ratte-Polle (Anna),a další

3

Nikdy neodvracej zrak Werk ohne Autor
Florian Henckel von Donnersmarck

3817.77768

Nikdy neodvracej zrak / Werk ohne Autor, 2018, celovečerní, 188', DE/IT

Kurt (Tom Schilling) se poprvé s moderním uměním seznámil jako dítě na výstavě „zvrhlého umění“ pořádané nacisty. Po válce pak prokáže svůj talent a studuje výtvarnou akademii ve východoněmeckých Drážďanech. Zde potkává Ellie (Paula Beer) a je přesvědčen, že našel lásku svého života. Její otec, prominentní lékař Carl Seeband (Sebastian Koch), s jejich vztahem však zásadně nesouhlasí a snaží se jej jakýmikoliv prostředky zničit. To, co nikdo z nich zatím netuší, je skutečnost, že jejich životy jsou již dávno propojeny hrozným zločinem, do kterého byl Seeband za války zapleten. Kurtovi a Ellie se nakonec podaří odejít do západoněmeckého Düsseldorfu. Kurt pokračuje ve studiu a hledá ve svobodném světě svůj nový, moderní výtvarný styl. Životní prožitky a traumata se Kurtovi nakonec stávají inspirací, díky níž začíná tvořit osobité obrazy, které odrážejí nejen jeho vlastní osud, ale i pocity celé poválečné generace.

RežieFlorian Henckel von Donnersmarck

ScénářFlorian Henckel von Donnersmarck

ProdukceFlorian Henckel von Donnersmarck, Jan Mojto, Max Wiedemann a Quirin Berg

Hrají Tom Schilling (Kurt Barnert), Paula Beer (Ellie Seeband), Sebastian Koch (Professor Carl Seeband), Saskia Rosendahl (Elisabeth May), Oliver Masucci (Professor Antonius van Verten),a další

Transit
Christian Petzold

656.99582

Transit, 2018, celovečerní, 101', FR/DE

Německý režisér Christian Petzold ve filmu Tranzit prozkoumává fantomy evropské migrace a identity. Jeho neobvykle pojatý film s řadou melodramatických i politických motivů zasazuje příběh z doby německé okupace Francie do současných reálií. Hlavní postavou filmu je Georg, který postupně přijímá totožnost lidí, se kterými ho tragické okolnosti seznamují. To mu sice umožňuje dostat víza a odplout jednou z posledních lodí, které Marseille opouštějí, ale spolu s tím na sebe bere i některé tíživé důsledky. V Marseille totiž nachází „svou“ ženu, kterou zná jen z dopisu. Vezme na sebe s novou identitou i nový vztah a novou budoucnost?

RežieChristian Petzold

ScénářChristian Petzold

ProdukceAntonin Dedet a Florian Koerner von Gustorf

Hrají Franz Rogowski (Georg), Paula Beer (Marie), Godehard Giese, Maryam Zaree, Barbara Auer,a další