P

Pawel Pogorzelski

Spojené státy

Biografie

Blue Beetle
Angel Manuel Soto

Blue Beetle, 2023, celovečerní, 127', US

Čerstvý absolvent vysoké školy Jaime Reyes se vrací domů pln nadějí do budoucna, aby zjistil, že domov už není takový, jaký jej opustil. Zatímco hledá smysl života, zasáhne osud, když se Jaime nečekaně střetne se starobylou relikvií obdařenou mimozemskou technologií. Když si Skarabeus vybere Jaimeho za svého symbiotického hostitele, je obdařen neuvěřitelným brněním schopným mimořádných a nepředvídatelných schopností, které navždy změní jeho osud, když se stane superhrdinou Blue Beetlem.

RežieAngel Manuel Soto

ScénářGareth Dunnet Alcocer

ProdukceJohn Rickard

Hrají Xolo Maridueña (Jaime Reyes / Blue Beetle), Susan Sarandon (Victoria Kord), Harvey Guillén (Dr. Sanchez), Elpidia Carrillo (Rocio Reyes), Raoul Max Trujillo (Conrad Carapax / Carapax the Indestructible Man),a další

8

On se bojí Beau Is Afraid
Ari Aster

8656.76763

On se bojí / Beau Is Afraid, 2023, celovečerní, 179', CA/US

Beau se bojí – života, světa a především své mámy. Na cestě na rodinnou návštěvu je vtažen do nečekané spirály absurdních událostí, které si nedokázal představit ani v těch nejtemnějších snech. Na šílené pouti plné humoru, děsů a dobrodružství se tak musí samotářský podivín vyrovnat se svými strachy a konečně vzít život do vlastních rukou. Filmový vizionář Ari Aster (Děsivé dědictví, Slunovrat) spojil síly s hereckým chameleonem Joaquinem Phoenixem (Joker) a přichází s mimořádně pohlcujícím filmovým zážitkem bořícím bariéry žánrů i diváckých očekávání.

RežieAri Aster

ScénářAri Aster

ProdukceAri Aster a Lars Knudsen

Hrají Joaquin Phoenix, Michael Gandolfini, Parker Posey, Amy Ryan, Zoe Lister Jones,a další

Nikdo Nobody
Ilja Najšuller

787.48464

Nikdo / Nobody, 2021, celovečerní, US

Hutch (Bob Odenkirk) je unavený chlap středního věku, jehož život se smrsknul na otravné každodenní rituály prokládané manželčiným pohrdáním a pubertálními výlevy vlastních dětí. Když do jejich domu vniknou dva lupiči, nechá je beztrestně loupit a praštit svého syna. On se hájí tím, že nechtěl hrotit nebezpečnou situaci, ale všichni v jeho okolí ho mají za zbabělce. Hutch si původně myslel, že to ustojí, ale když se stane jedním z cestujících, které v nočním autobuse obtěžuje banda grázlů, bouchnou v něm nahromaděné saze. A že jich je. Než se usadil, živil se Hutch tím, že s pomocí násilí řešil problémy, na které si nikdo jiný netroufal, a absolvoval kvůli tomu hodně speciální trénink. Krvavá výchovná lekce v autobuse spustí lavinu událostí, které Hutche prověří víc, než cokoliv dosud prožil. Tenhle pan Nikdo má ale pořádně tuhý kořínek. A tajný sejf plný zbraní.

RežieIlja Najšuller

ScénářDerek Kolstad

ProdukceBraden Aftergood a Bob Odenkirk

Hrají Bob Odenkirk, Connie Nielsen, Christopher Lloyd, J.P. Manoux, Humberly González,a další

8

Slunovrat Midsommar
Ari Aster

8687.18372

Slunovrat / Midsommar, 2019, celovečerní, 140', US

Vztah Dani a Christiana už nestojí za nic. Možná to ale spraví výlet do severní Skandinávie s partou kamarádů. V odlehlé vesničce odstřihnuté od okolního světa se tu jednou za 90 let, na letní slunovrat, koná speciální slavnost. Mladí Američané si užívají bezstarostné prázdninové veselí v místě, kde slunce nikdy nezapadá. Vše se ale zvrtne, když je vesničané přizvou k rituálům, při kterých se místní ráj na zemi mění v čím dál děsivější peklo. Horor Ariho Astera (Děsivé dědictví) ukazuje, že za bílého dne se mohou odehrávat ty nejtemnější věci.

RežieAri Aster

ScénářAri Aster

ProdukcePatrik Andersson a Lars Knudsen

Hrají Florence Pugh (Dani), Will Poulter (Mark), Jack Reynor (Christian), William Jackson Harper (Josh), Julia Ragnarsson,a další

5

Děsivé dědictví Hereditary
Ari Aster

5677.39087

Děsivé dědictví / Hereditary, 2018, celovečerní, 126', US

Když zemře Ellen, matriarcha rodu Grahamů, začíná rodina její dcery rozplétat záhadná a čím dál tím děsivější tajemství svých předků. S přibývajícími odhaleními se čím dál více snaží překonat svůj neblahý osud, který zřejmě pronásleduje celý jejich rod a pomalu ničí vše, co znají.

RežieAri Aster

ScénářAri Aster

ProdukceKevin Scott Frakes a Lars Knudsen

Hrají Toni Collette (Annie Graham), Alex Wolff (Peter Graham), Gabriel Byrne (Steve Graham), Ann Dowd (Joan), Jarrod Phillips,a další