P

Meryl Streep, 74

Středa, 22. červen 1949
Spojené státy

Mary Louise „Meryl“ Streep (* 22. června 1949 Summit, New Jersey) je americká divadelní, televizní a filmová herečka, osminásobná držitelka Zlatého glóbu, dvojnásobná držitelka Ceny Emmy a trojnásobná držitelka Oscara.

Biografie

7

K zemi hleď! Don't Look Up
Adam McKay

7747.249

K zemi hleď! / Don't Look Up, 2021, celovečerní, 145', US

Dva astronomové vyrážejí na mediální turné, aby varovali lidstvo před smrtící kometou, která se řítí přímo na planetu Zemi. Zdá se ale, že to nikoho nezajímá.

RežieAdam McKay

ScénářAdam McKay

ProdukceAdam McKay a Kevin J. Messick

Hrají Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Meryl Streep, Timothée Chalamet,a další

4

The Prom
Ryan Murphy

4475.95455

The Prom, 2020, celovečerní, 132', US

Parta ne zrovna úspěšných broadwayských herců rozvíří poklidný život městečka v Indianě, když se zastane studentky, která chce jenom vyrazit na ples se svojí přítelkyní.

RežieRyan Murphy

ScénářJack Viertel

Hrají Jo Ellen Pellman, Meryl Streep, Nicole Kidman, James Corden, Keegan-Michael Key,a další

7

Malé ženy Little Women
Greta Gerwig

7777.89591

Malé ženy / Little Women, 2019, celovečerní, 135', US

Autorka a režisérka Greta Gerwigová (Lady Bird) vytvořila Malé ženy, které čerpají z klasického románu a díla Louisy May Alcottové, a zároveň se v autorčině alter egu Jo Marchové odráží její fiktivní život. V podání Gerwigové se oblíbený příběh sester Marchových – čtyř mladých žen, z nichž každá je odhodlaná prožít život podle svého – stává nadčasovým a velice aktuálním.

RežieGreta Gerwig

ScénářGreta Gerwig a Sarah Polley

ProdukceDenise Di Novi, Amy Pascal a Robin Swicord

Hrají Saoirse Ronan (Jo March), Emma Watson (Meg March), Florence Pugh (Amy March), Eliza Scanlen (Beth March), Timothée Chalamet (Theodore 'Laurie' Laurence),a další

5

The Laundromat
Steven Soderbergh

5586.34157

The Laundromat, 2019, celovečerní, 96', US

A widow investigates an insurance fraud, chasing leads to a pair of Panama City law partners exploiting the world's financial system.

RežieSteven Soderbergh

ScénářScott Z. Burns

Hrají Meryl Streep (Ellen Martin), Gary Oldman (Jürgen Mossack), David Schwimmer (Matthew Quirk), Antonio Banderas (Ramón Fonseca), Robert Patrick,a další

5

Mary Poppins se vrací Mary Poppins Returns
Rob Marshall

5556.78066

Mary Poppins se vrací / Mary Poppins Returns, 2018, celovečerní, 130', US

Film se odehrává kolem roku 1930, v období ekonomické krize v Londýně (v období, ve kterém se odehrávají i původní knihy) a předlohou mu bylo dalších sedm knih od P. L. Traversové. Ve filmu jsou děti známé z původního filmu, Michal (Ben Whishaw) a Jana (Emily Mortimer), už dospělé. V Třešňové ulici žije Michal se svými třemi dětmi a vychovatelkou Ellen (Julie Walters). Poté, co Michal prodělá osobní ztrátu, objeví se v rodině Banksových opět tajemná chůva Mary Poppins (Emily Blunt). Za pomoci veselého lampáře Jacka (Lin-Manuel Miranda) a svých jedinečných kouzelných schopností pomůže rodině znovu nalézt ztracenou radost a štěstí. Mary Poppins rovněž seznámí děti s celou řadou barvitých a svérázných postav, včetně své výstřední sestřenice Topsy (Meryl Streep).

RežieRob Marshall

ScénářDavid Magee

ProdukceRob Marshall, John DeLuca a Marc Platt

Hrají Emily Blunt (Mary Poppins), Meryl Streep (Topsy), Colin Firth (William Weatherall Wilkins), Lin-Manuel Miranda (Jack), Ben Whishaw (Michael Banks),a další

5

Akta Pentagon: Skrytá válka The Post
Steven Spielberg

5717.28883

Akta Pentagon: Skrytá válka / The Post, 2017, celovečerní, 115', US

Film líčí příběh novinářů deníků The Washington Post a The New York Times, kteří zveřejnili tajnou zprávu označovanou jako Pentagon Papers o angažovanosti americké vlády během války ve Vietnamu. Snaha o ututlání skutečností trvající čtyři prezidentská období donutila první americkou vydavatelku Kate Graham (Meryl Streep) a ambiciózního šéfredaktora Bena Bradleeho (Tom Hanks) z deníku The Washington Post vyhlásit vládě bezprecedentní válku o zveřejnění tajné vládní zprávy Pentagon Papers.

RežieSteven Spielberg

ScénářJosh Singer

ProdukceKristie Macosko Krieger, Amy Pascal a Steven Spielberg

Hrají Tom Hanks (Ben Bradlee), Meryl Streep (Kay Graham), Alison Brie (Lally Weymouth), Carrie Coon (Meg Greenfield), Michael Stuhlbarg,a další