P

Milan Mikulčík, 50

Neděle, 10. červen 1973
Slovensko

Biografie

6

Zátopek
David Ondříček

6787.3

Zátopek, 2021, celovečerní, 130', CZ

Australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za legendárním běžcem Emilem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu. Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. A také o jedinečném vztahu dvou lidí – Emila a Dany Zátopkových – kteří navzdory všem překážkám spolu strávili celý život.

RežieDavid Ondříček

ScénářDavid Ondříček, Alice Nellis a Jan P. Muchow

ProdukceDavid Ondříček a Kryštof Mucha

Hrají Václav Neužil ml. (Emil Zátopek), Martha Issová (Dana Zátopková), James Frecheville (Ron Clarke), Robert Mikluš (Josef Dostál), Jiří Šimek,a další

5

Služebníci Služobníci
Ivan Ostrochovský

567

Služebníci / Služobníci, 2020, celovečerní, 88', CZ/IE/RO/SK

Píše se rok 1980. Michal a Juraj jsou dva studenti bohoslovecké fakulty v totalitním Československu. Jejich učitelé ze strachu před zrušením kněžského semináře vychovávají bohoslovce do podoby vyhovující komunistické straně. Každý z mladých seminaristů se musí rozhodnout, zda podlehne pokušení a zvolí si snazší cestu kolaborace, nebo si zachová svoji víru a stane se předmětem nátlaku Státní bezpečnosti.

RežieIvan Ostrochovský

ScénářIvan Ostrochovský, Rebecca Lenkiewicz a Marek Leščák

ProdukcePavel Strnad a Petr Oukropec

Hrají Samuel Skyva, Samuel Polakovič, Vlad Ivanov, Vladimír Strnisko, Milan Mikulčík,a další

Čára Čiara
Peter Bebjak

656.7

Čára / Čiara, 2017, celovečerní, 108', CZ/SK/UA

Adam Krajňák je otcem rodiny a zároveň také hlavou pohraniční kriminální skupiny, která pašuje přes slovensko-ukrajinskou hranici cigarety. V tomto okruhu nejbližších zastává nenahraditelnou roli starajícího se důvěrníka, ale také zásadového a nekompromisního vůdce, jemuž v rozhodujících okamžicích nechybí sebevědomí a temperament. Klidný souběh obou prolínajících se světů se však se vzrůstající nervozitou, obklopující nejistou budoucnost s nově budovanou hranicí schengenského prostoru, začíná pomalu otřásat. A když pak jedna z pašeráckých dodávek ztroskotá, spustí se nezastavitelná lavina konsekvencí, během níž bude muset Krajňák zpochybnit své vlastní mezníky, které dosud nechtěl překročit.

RežiePeter Bebjak

ScénářPeter Balko

ProdukceWanda Adamík-Hrycová

Hrají Emília Vášáryová, Tomáš Maštalír, Zuzana Fialová, Milan Mikulčík, Eugen Libezniuk,a další