P

P.J. Byrne, 49

Neděle, 15. prosinec 1974
Spojené státy

Biografie

3

Shazam! Hněv bohů Shazam! Fury of the Gods
David F. Sandberg

3

Shazam! Hněv bohů / Shazam! Fury of the Gods, 2023, celovečerní, 130', US

Billy Batson a jeho súrodenci z pestúnskej rodiny, sa stále učia skĺbiť ich životy tínedžerov s ich životmi superhrdinov. Keď ale na Zem prídu Atlasove dcéry, trojica pomstychtivých starovekých bohýň, Billy a jeho rodina sú vrhnutí do boja o svoje superschopnosti, životy a osud ich sveta.

RežieDavid F. Sandberg

ScénářHenry Gayden

ProdukcePeter Safran a Geoff Johns

Hrají Zachary Levi, Asher Angel, Jack Dylan Grazer, Marta Milans, Adam Brody,a další

5

Babylon
Damien Chazelle

5797.15760

Babylon, 2022, celovečerní, 189', US

Tehdy, ve dvacátých letech minulého století, se v pouštním městečku Los Angeles mohlo snadno stát, že jste se na opulentní a divoký filmařský večírek vetřeli jako absolutní nicka a hned následující ráno se stali filmovou hvězdou. Přesně takovou trajektorii nabrala dráha herečky (zatím bez jediné role) Nellie LaRoy (Margot Robbie), která si za poslední prachy koupila hezké šaty a rozhodla se oslnit kohokoliv, kdo by jí dal šanci. Svědkem její strmé kariéry je „holka pro všechno“ Manny Torres (Diego Calva), mexický přistěhovalec, který plní filmovým magnátům i ty nejdivočejší sny (chcete-li mít na večírku živého slona, Manny ho sežene). V rámci svých povinností Manny pečuje i o Jacka Conrada (Brad Pitt), nejslavnějšího herce své doby, který moc dobře ví, jak těžké je se na vrcholu udržet, a který dělá možné i nemožné pro to, aby na něm zůstal. Na obzoru se však rýsuje revoluce, do té doby němé filmy začínají mluvit. Na Hollywood se řítí uragán změny, který mnoho životů, nadějí a tužeb zničí a smete, a jen pár vyvolených vynese nahoru mezi hvězdy. Babylon je multižánrová freska, která nenechá své hrdiny ani diváky vydechnout. Navštěvujeme s nimi dekadentní párty, kde se odehrávají věci, které byste si ani při bohaté fantazii nedokázali představit, pracujeme s nimi, sníme s nimi a snažíme se to celé přežít.

RežieDamien Chazelle

ScénářDamien Chazelle

ProdukceOlivia Hamilton, Marc Platt a Matthew Plouffe

Hrají Margot Robbie (Nellie LaRoy), Brad Pitt (Jack Conrad), Samara Weaving, Olivia Wilde, Tobey Maguire (James McKay),a další

Stáhni a zemřeš Countdown
Justin Dec

525.42631

Stáhni a zemřeš / Countdown, 2019, celovečerní, 91', US

Parta přátel si pro legraci nainstaluje aplikaci, o které se tvrdí, že umí předpovědět čas zbývající do smrti. Je to trapný pokus o žert nebo již každému začal děsivý odpočet?

RežieJustin Dec

ScénářJustin Dec

ProdukceSean Anders, John Rickard a Zack Schiller

Hrají Anne Winters, Elizabeth Lail, Peter Facinelli, Charlie McDermott, Talitha Eliana Bateman,a další

6

Zelená kniha Green Book
Peter Farrelly

6878.27769

Zelená kniha / Green Book, 2018, celovečerní, 130', US

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018.

RežiePeter Farrelly

ScénářNick Vallelonga, Brian Hayes Currie a Peter Farrelly

ProdukceJim Burke, Brian Hayes Currie, Peter Farrelly, Nick Vallelonga a Charles B. Wessler

Hrají Viggo Mortensen (Tony Lip), Mahershala Ali (Don Shirley), Linda Cardellini (Dolores), Don Stark (Jules Podell), Brian Stepanek (Graham Kindell),a další