P

Jan Baset Střítežský

Česká republika

Biografie

Okupace
Michal Nohejl

69

Okupace, 2021, celovečerní, 98', CZ

Jedna noc, jeden bar. Ospalý večírek herců po představení naruší návštěva nezvaného hosta. Namol opilý ruský důstojník přišel prodat kanystr armádního benzínu, jenže obchod se zvrhne v závody v pití vodky a Rus, zaujatý nejen pohlednou Miladou, ale hlavně komickou zbabělostí všech přítomných mužů, se k odchodu nemá. Atmosféra houstne spolu s oblaky cigaretového dýmu, charaktery se lámou, Rus se skvěle baví. Tak skvěle, že nakonec vytáhne zbraň... Večírek v rytmu kosmické psychedelie kultovních Kill the Dandies! se rozjíždí víc, než je osazenstvu milé. Hra se mění v past, hrdinové ve zbabělce a zbabělci v hrdiny. A z okupovaného baru vede jen jediná cesta: revoluce! Po téhle pitce nikdo nezůstane jako dřív.

RežieMichal Nohejl

ScénářMarek Šindelka, Michal Nohejl a Vojtěch Mašek

ProdukceJulie Žáčková a Jan Hlavsa

Hrají Martin Pechlát, Cyril Dobrý, Antonie Formanová, Tomáš Jeřábek, Otakar Brousek ml.,a další

Chata na prodej
Tomáš Pavlíček

576.1

Chata na prodej, 2018, celovečerní, 77', CZ

Rodiče prodávají starou chatu, pro kterou už nemají využití. Před předáním chaty novému majiteli se však matka (Ivana Chýlková) rozhodne uspořádat poslední pořádnou rodinnou slezinu. Zbytek příbuzenstva neprojevuje přílišné nadšení, tahle setkání bývají vždy dost náročná. Děda (Jan Kačer) už je duchem spíše nepřítomen, otec (David Vávra) tyto akce odmítá, syn (Jan Strejcovský) je věčně přiopilý a ironicky glosuje svět kolem sebe včetně rozpadajícího se vztahu s přítelkyní (Judit Bárdos). Babička (Jana Synková) je specialistkou na upřímné dotazy, které ostatní přivádějí přinejmenším do rozpaků. Nevyrovnaná dcera (Tereza Voříšková) na chatu přibere svého úspěšného německého přítele (Michael Pitthan), který se jediný na rodinný výlet těší, protože neví, do čeho jde. Naděje na idylický víkend na samotě u lesa rychle skončí, ale opravdové dobrodružství začne těsně nad ránem, když rodina zjistí, že se kamsi vytratil dědeček. Stopy vedou do lesa…

RežieTomáš Pavlíček

ScénářTomáš Pavlíček a Lucie Bokšteflová

ProdukceJakub Mahler

Hrají Ivana Chýlková, Jan Kačer, David Vávra, Jan Strejcovský, Judit Bárdos,a další

Prezident Blaník
Marek Najbrt

646.3

Prezident Blaník, 2018, celovečerní, 90', CZ

Hlavní hrdina filmu Tonda Blaník ohlásil prezidentskou kandidaturu, v kampani slíbil například máslo a lithium do každé rodiny nebo korupci dostupnou pro všechny a sehnal i sto tisíc podpisů. Kandidaturu na Hrad však nakonec nepodal, když se jeho asistentovi Žížalovi nepodařilo doručit včas podpisové archy na ministerstvo vnitra. Přesto Tonda Blaník pokračuje ve snaze zachránit českou zemi a ukázat jejím obyvatelům, jak se mít líp. Celovečerní film navazuje na úspěšný seriál Kancelář Blaník.

RežieMarek Najbrt

ScénářMarek Najbrt, Benjamin Tuček, Tomáš Hodan a Robert Geisler

ProdukceMilan Kuchynka a Pavel Strnad

Hrají Marek Daniel (Blaník), Michal Dalecký (Žížala), Halka Třešňáková (Lenka), Jakub Železný, Tomáš Sedláček,a další

4

Křižáček
Václav Kadrnka

4506.3

Křižáček, 2017, celovečerní, 90', CZ

Křižáček je „historická roadmovie" odehrávající se v době vrcholného středověku a inspirovaná romantickou básní Jaroslava Vrchlického. Malý chlapec ovlivněn legendami o dětských křížových výpravách utíká z domova a jeho otec, skutečný rytíř Bořek se vydává na takřka marnou pouť za jeho nalezením. Dvojí putování ovšem nechce být lineárním dobrodružným vyprávěním, nýbrž se snaží pojmenovat univerzální a nadčasové problémy dospívání, vztahu k autoritám, úbytku životních sil i schopnosti přiznat si vlastní selhání. Film, jehož uvedení je plánováno na podzim roku 2015, slibuje nejen emotivní, ale i vizuálně opojný zážitek díky inspiraci náměty romantických maleb 19. století.

RežieVáclav Kadrnka

ScénářVáclav Kadrnka, Jiří Soukup a Vojtěch Mašek

Hrají Karel Roden (otec), Aleš Bílík (mladý rytíř), Matouš John (syn), Jiří Soukup, Michal Legíň,a další