P

Roland Møller

Dánsko

Biografie

6

Jan Žižka Medieval
Petr Jákl

6605.93846

Jan Žižka / Medieval, 2022, celovečerní, 125', CZ

Film inspirovaný skutečným příběhem jednoho z největších vojevůdců své doby, nikdy neporaženým Janem Žižkou z Trocnova, který se stal díky svým činům legendou. Evropa na konci 14. století. Vše, co vybudoval Karel IV., císař římský a zároveň český král, se rozpadá. Staleté pořádky se otřásají v základech. Císařův prvorozený syn a nástupce Václav IV. je příliš slabým panovníkem do takové doby. Přední magnát v zemi, pan Jindřich z Rožmberka, pohlcuje dvorce svobodných zemanů jeden po druhém. Ale jeden z nich se mu postaví, jeho jméno je Jan Žižka.

RežiePetr Jákl

ScénářPetr Jákl

ProdukcePetr Jákl a Cassian Elwes

Hrají Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, William Moseley, Sophie Lowe,a další

Rytíři spravedlnosti Riders of Justice
Anders Thomas Jensen

837.59681

Rytíři spravedlnosti / Riders of Justice, 2020, celovečerní, 116', DK

Nasazený voják Markus se vrací domů ke své dospívající dceři poté, co jeho manželka zemřela při tragické nehodě vlaku. Zda se, že to byla pouze nešťastná shoda náhod, dokud se neobjeví matematický geek Otto se svými dvěma excentrickými kolegy Lennartem a Emmenthalerem. Otto také cestoval ve zničeném vlaku. A je přesvědčený, že za tím někdo musel být. Jak se hromadí stopy, Markusovi je jasné, že mohlo jí o pečlivě naplánovaný atentát, jehož obětí se nakonec náhodou stala jeho manželka. Komedie Anderse Thomase Jensena je moderní bajkou o solidaritě, náhodnosti vesmíru… a, no, o smyslu života.

RežieAnders Thomas Jensen

ScénářAnders Thomas Jensen

ProdukceSisse Graum Jørgensen

Hrají Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Roland Møller, Gustav Lindh, Nicolas Bro,a další

Mrakodrap Skyscraper
Rawson Marshall Thurber

555.84851

Mrakodrap / Skyscraper, 2018, celovečerní, 103', US

Perla je nejvyšší a zároveň nejlépe zabezpečená budova na světě. Přesto její majitelé najmou velezkušeného bezpečnostního experta Willa Sawyera (Dwayne Johnson), aby to oficiálně potvrdil. Jenže pak začne v budově hořet a o technickou závadu se rozhodně nejedná. Will, coby bývalý šéf týmu FBI, který se specializoval na záchranu rukojmích, zažil už leccos, ale tohle je přece jen silná káva. Požár se rychle šíří a Will zjistí, že právě on je podle policie odpovědný za jeho založení. I když se zrovna pohybuje mimo budovu, bude muset rychle dovnitř, protože v jednom z nejvyšších pater je uvězněna jeho žena (Neve Campbell) se dvěma dětmi. A to stále ještě není všechno, v mrakodrapu se pohybuje ozbrojený gang, se kterým se bude muset Will taky vypořádat, pokud chce své blízké zachránit. Ještě jsme zapomněli zmínit, že po vážném zranění z minulosti má jednu nohu umělou a že jediná cesta do domu v plamenech vede přes vedle stojící jeřáb, z jehož ramene ve výšce několika desítek metrů bude muset přeskočit.

RežieRawson Marshall Thurber

ScénářRawson Marshall Thurber

ProdukceBeau Flynn, Hiram Garcia, Dwayne Johnson a Mary Parent

Hrají Dwayne Johnson (Will Sawyer), Pablo Schreiber, Neve Campbell (Sarah Sawyer), Noah Taylor, Roland Møller,a další

Cizinec ve vlaku The Commuter
Jaume Collet-Serra

626.35556

Cizinec ve vlaku / The Commuter, 2018, celovečerní, 105', US

Pravidelná a úplně běžná cesta vlakem z práce domů se zničehonic promění v pulsující a napínavý závod o život. V hlavní roli nastoupil do akčního thrilleru Cizinec ve vlaku Liam Neeson, jeho dechberoucí jízdu příměstským vlakem řídí režisér-strojvedoucí Jaume Collet-Serra. Tahle dvojice už spolu natočila mysteriózní akční thrillery Non-Stop, Neznámý nebo Noční běžec a v novém filmu jsou znovu na té správné koleji.

RežieJaume Collet-Serra

Hrají Vera Farmiga (Joanna), Liam Neeson (Michael McCauley), Sam Neill (Hawthorne), Patrick Wilson (Murphy), Elizabeth McGovern (Mrs. McCauley),a další

4

Atomic Blonde: Bez lítosti Atomic Blonde
David Leitch

4676.77963

Atomic Blonde: Bez lítosti / Atomic Blonde, 2017, celovečerní, 115', US

Agentka MI6 Lorraine Broughton (Charlize Theron) je vyslána během studené války do Berlína, aby vyšetřila vraždu kolegy.

RežieDavid Leitch

ScénářKurt Johnstad

ProdukceCharlize Theron

Hrají Charlize Theron (Lorraine Broughton), James McAvoy (David Percival), John Goodman (agent CIA), Sofia Boutella (Delphine), Toby Jones (Gray),a další