P

Marek Leščák, 52

Úterý, 17. srpen 1971
Slovensko

Biografie

4

Třetí konec hole Tretí koniec palice
Jaroslav Vojtek

Třetí konec hole / Tretí koniec palice, 2023, dokumentární, 88', SK

Dokumentární mozaiku tvoří čtyři příběhy ze slovenských romských osad. Protagonisté nezapadají ani do majoritní společnosti, ani do vlastní komunity. Důvodem je sexuální orientace, náboženská víra nebo tělesné postižení. Z věcné observace jejich boje o důstojný život je ale patrné, že nezahořkli. Naopak v sobě den co den nacházejí sílu a naději k překonávání běžných překážek a vystupování mimo škatule, do nichž byli situováni druhými lidmi i svým původem. Od ostatních přitom nežádají víc než to, s čímž sami nemají problém – schopnost chápat a přijímat své bližní v jejich jinakosti.

RežieJaroslav Vojtek

ScénářMarek Leščák a Jaroslav Vojtek

6

Světloplachost
Ivan Ostrochovský, Pavol Pekarčík

662

Světloplachost, 2023, dokumentární, 71', CZ/SK/UA

Jedno chladné únorové ráno přijíždí dvanáctiletý Niki a jeho rodina na charkovskou stanici metra, aby se ukryli před děsivou válkou, která zuří v ulicích jejich města. Pro Nikiho rodinu se denní světlo stává synonymem smrtelného nebezpečí. Chlapec nesmí opustit prostory stanice, kde žije spolu se stovkami dalších lidí, pod neustálou září neonových světel. Niki se bezcílně toulá po opuštěných vagónech a nástupištích, a když potká Viku (11), otevře se před ním zcela nový svět. Děti se postupně sbližují a společně nacházejí odvahu opět pocítit na svých tvářích paprsky slunce.

RežieIvan Ostrochovský a Pavol Pekarčík

ScénářIvan Ostrochovský, Pavol Pekarčík a Marek Leščák

ProdukceKristýna Michálek Květová, Ivan Ostrochovský, Albert Malinovský, Tomáš Michálek a Katarína Tomková

Hrají Nikita Tyshchenko, Viktoriia Mats, Yana Yevdokymova, Yevhenii Borshch, Vitaly Pavlovitch,a další

5

Služebníci Služobníci
Ivan Ostrochovský

567

Služebníci / Služobníci, 2020, celovečerní, 88', CZ/IE/RO/SK

Píše se rok 1980. Michal a Juraj jsou dva studenti bohoslovecké fakulty v totalitním Československu. Jejich učitelé ze strachu před zrušením kněžského semináře vychovávají bohoslovce do podoby vyhovující komunistické straně. Každý z mladých seminaristů se musí rozhodnout, zda podlehne pokušení a zvolí si snazší cestu kolaborace, nebo si zachová svoji víru a stane se předmětem nátlaku Státní bezpečnosti.

RežieIvan Ostrochovský

ScénářIvan Ostrochovský, Rebecca Lenkiewicz a Marek Leščák

ProdukcePavel Strnad a Petr Oukropec

Hrají Samuel Skyva, Samuel Polakovič, Vlad Ivanov, Vladimír Strnisko, Milan Mikulčík,a další

Pátá loď Piata lod
Iveta Grófová

626.7

Pátá loď / Piata lod, 2017, celovečerní, 90', CZ/HU/SK

Pátá loď je příběhem dětského dobrodružství, svět dospělých viděný dětským pohledem, tedy i s tím, co dospělí nevidí. Film vypráví příběh dětí, které se bezpečněji než doma cítí na ulici, kde hledají záchranné čluny mezi pohádkou a drsnou realitou. Takovým dítětem je i Jarka. Je jí deset a má mámu, která nechce být mámou. Jarka je stále sama, zoufale hledá lásku a nachází ji náhodou, když se rozhodne nahradit matku dvěma batolatům, s kterými se ukryje v opuštěné zahradní chatce. Spolu s chlapcem Kristiánem si takto vytvoří dětskou rodinu, dobře ukrytou před očima dospělých. Svůj svět v zahradě, který si na chvíli dokázali vytvořit, a pouto, které mezi nimi vzniklo, si odnášejí do života jako cosi tajemně čistého a trvalého.

RežieIveta Grófová

ScénářIveta Grófová a Marek Leščák

ProdukceKatarína Krnáčová, Iveta Grófová a Jiří Konečný

Hrají Vanessa Szamuhelová (Jarka), Matúš Bačišin (Kristian), Katarína Kamencová (Lucia), Johanna Tesařová (Irena), Zoltán Schneider,a další