P

Mandy Walker

Austrálie

Biografie

8

Elvis
Baz Luhrmann

8797.37764

Elvis, 2022, celovečerní, 159', AU/US

Film Baze Luhrmanna Elvis o životě a hudbě Elvise Presleyho (Austin Butler) z pohledu jeho komplikovaného vztahu s tajemným manažerem, plukovníkem Tomem Parkerem (Tom Hanks). Příběh se zabývá složitou dynamikou mezi Presleym a Parkerem, která trvá více než 20 let, od Presleyho vzestupu ke slávě až po jeho nebývalou slávu, na pozadí vyvíjející se kulturní krajiny a ztráty nevinnosti v Americe. Ústřední postavou této cesty je jedna z nejvýznamnějších a nejvlivnějších osob v Elvisově životě, Priscilla Presleyová (Olivia DeJonge).

RežieBaz Luhrmann

ScénářBaz Luhrmann, Craig Pearce, Jeremy Doner a Sam Bromell

ProdukceBaz Luhrmann, Gail Berman a Catherine Martin

Hrají Austin Butler, Olivia DeJonge, Tom Hanks, Dacre Montgomery, Richard Roxburgh,a další

Mulan
Niki Caro

575.87266

Mulan, 2020, celovečerní, 106', US

Když císař Číny vydá nařízení, že jeden muž na rodinu musí sloužit v císařské armádě k obraně země před nájezdníky ze severu, Hua Mulan, nejstarší dcera ctěného bojovníka, zaujme místo svého nemocného otce. V přestrojení za muže překonává Hua Jun nástrahy na každém kroku své cesty a učí se využívat své vnitřní síly a přijímat svůj skutečný potenciál. Tato epická cesta z ní nejen učiní ctěného bojovníka, ale vyslouží jí i respekt vděčného národa… a hrdého otce.

RežieNiki Caro

ScénářRick Jaffa a Amanda Silver

ProdukceChris Bender, Tendo Nagenda a Jake Weiner

Hrají Yifei Liu (Mulan), Donnie Yen (Commander Tung), Jet Li (The Emperor), Li Gong (Xian Lang), Jason Scott Lee (Bori Khan),a další

5

Hora mezi námi The Mountain Between Us
Hany Abu-Assad

5656.43948

Hora mezi námi / The Mountain Between Us, 2017, celovečerní, 109', US

Alex (Kate Winslet) je fotoreportérka, která spěchá na vlastní svatbu. Má ji už za dva dny. Na letišti ji však zaskočí nečekané potíže, pravidelné lety jsou kvůli blížící se bouři zastaveny. Na letišti se setká s Benem (Idris Elba), lékařem spěchajícím na důležitou operaci. A tak tito dva náhodní spolucestující považují za velké štěstí, když najdou pilota malého letadla, který je ochoten s nimi odletět. Ale jejich radost vyprchá v okamžiku, kdy pilot za letu dostane mrtvici a letadlo se zřítí na zem. Tím se tito dva spolucestující, kteří se poprvé setkali až na letišti, ocitnou uprostřed zasněžených hor bez naděje na záchranu. Vysílačka je napadrť, pilot po smrti a kolem nich jen sníh, hory, skály a neobydlená divočina. Let nebyl ohlášený, nikdo tedy ztracené letadlo nehledá. Odvážnější Alex si uvědomí, že k nim žádná pomoc nepřijde, přesvědčí váhajícího Bena a vydávají se na nebezpečnou cestu. V extrémních podmínkách nemají jinou šanci na přežití, než že si i přes svou rozdílnost vytvoří silné pouto a naleznou společnou sílu, o níž do této chvíle neměli ani tušení. Začnou k sobě hledat cestu, přehodnocují vlastní minulost a v extrémních podmínkách bojují o holý život. Podlehnou zraněním těla a duše, nebo ve zdánlivě beznadějné situaci znovu uvěří v důvěru a lásku? A pokud přežijí, dokáží se vrátit do svých životů?

RežieHany Abu-Assad

ScénářJ. Mills Goodloe a Chris Weitz

ProdukcePeter Chernin, Jenno Topping, Dylan Clark a David Ready

Hrají Idris Elba (Ben Bass), Kate Winslet (Alex Martin), Dermot Mulroney, Beau Bridges, Waleed Zuaiter,a další

Skrytá čísla Hidden Figures
Theodore Melfi

787.89374

Skrytá čísla / Hidden Figures, 2017, celovečerní, 127', US

Historie lidské civilizace je plná neuvěřitelných příběhů o neznámých lidech, kteří svou odhodlaností, statečností a chytrostí vyhráli nad nepříznivými podmínkami. Ukrývá ovšem také mnoho jiných příběhů, které ještě nikdy nikdo neslyšel, nečetl, neviděl. Řada takových osobních zatajovaných nebo ztracených příběhů se týká i žen, které se pohybovaly v „mužských“ světech. A právě Skrytá čísla jeden takový odkrývají. NASA 60. let je v popkultuře často prezentována jako vrcholná vědecká organizace, kde ti největší odborníci spolupracovali na společném cíli: dostat do vesmíru amerického astronauta. Že by to tak úplně nešlo bez vědkyň, inženýrek, matematiček, počítačových programátorek a jiných žen pracujících taktéž ve vesmírném programu, to se už většinou nedozvíme. Skrytá čísla jsou příběhem Katherine Johnson, Dorothy Vaughan a Mary Jackson. Vypráví ale tak trochu univerzální historii všech žen, na které se zapomnělo, i když by se bez nich věda a výzkum neobešly.

RežieTheodore Melfi

ScénářAllison Schroeder a Theodore Melfi

Hrají Taraji P. Henson (Katherine G. Johnson), Octavia Spencer (Dorothy Vaughan), Janelle Monáe (Mary Jackson), Kirsten Dunst (Vivian Mitchell), Kevin Costner (Al Harrison),a další