P

Volker Bertelmann

Německo

Biografie

Opičí muž Monkey Man
Dev Patel

Opičí muž / Monkey Man, 2024, celovečerní, 121', CA/IN/SG/US

Když byl Chlapec (Dev Patel) hodně malý, vyprávěla mu matka legendu o mýtickém opičím králi Hanumanovi, který pomáhal bezmocným, stíhaným útlakem i křivdami. Pak mu přímo před očima matku zavraždí představitelé moci a chlapci dojde, že žádný Hanuman neexistuje. Možná i proto už jako dospělý v masce opičáka obráží nelegální zápasy, kde se nechává do krve ztlouct populárnějšími zápasníky. V těch nejtemnějších uličkách města hledá cestu k „těm nahoře“, kteří mu před lety tak fatálně ublížili. Když ji nakonec objeví, promění se v impozantní a zároveň děsivý nástroj pomsty, jenž ho má zbavit všech stínů z jeho minulosti. Dokáže to sám? A co se s ním stane, až na téhle cestě lemované smrtí dorazí na konec?

RežieDev Patel

ScénářPaul Angunawela, John Collee a Dev Patel

ProdukceBasil Iwanyk, Erica Lee, Dev Patel a Jordan Peele

Hrají Dev Patel, Sharlto Copley, Sobhita Dhulipala, Pitobash Tripathy, Vipin Sharma,a další

6

Jeden život One Life
James Hawes

6867.6

Jeden život / One Life, 2023, celovečerní, 110', GB

Jeden život je britský životopisný film o britském humanitárním pracovníkovi Nicholasi Wintonovi. Film sleduje Wintona, který se ohlíží za svou minulostí, kdy pomáhal skupinám židovských dětí v Němci okupovaném Československu, aby se mohly ukrýt a uprchnout v letech 1938-39, těsně před začátkem druhé světové války.

RežieJames Hawes

ScénářLucinda Coxon

ProdukceIain Canning, Guy Heeley a Emile Sherman

Hrají Anthony Hopkins (Nicholas Winton), Helena Bonham Carter (Babette Winton), Johnny Flynn (Nicholas Winton), Jonathan Pryce (Martin Blake), Lena Olin (Grete Winton),a další

6

Na západní frontě klid All Quiet on the Western Front
Edward Berger

6737.89076

Na západní frontě klid / All Quiet on the Western Front, 2022, celovečerní, 147', DE/US

Protiválečný román „Na západní frontě klid“ od Ericha Maria Remarquea z roku 1928 je jedním z klasických děl světové literatury. Příběh mladého vojáka, který musí čelit hrůzám první světové války a jehož pohled je nám podáván přímo z první ruky, můžeme tentokrát sledovat z pohledu německé perspektivy.

RežieEdward Berger

ScénářLesley Paterson a Ian Stokell

ProdukceDaniel Marc Dreifuss a Malte Grunert

Hrají Daniel Brühl, Albrecht Schuch (Stanislaus Katczinsky), Sebastian Hülk, Devid Striesow, Edin Hasanović,a další

Než přišla bouře Adrift
Baltasar Kormákur

666.66956

Než přišla bouře / Adrift, 2018, celovečerní, US

Ve filmu o přežití natočeném podle skutečného příběhu vyústí náhodné setkání dvou mladých lidí nejdříve v lásku a posléze v největší dobrodružství jejich života, když musí čelit jednomu z nejkatastrofálnějších hurikánů, jaký byl kdy v historii zaznamenán.

RežieBaltasar Kormákur

ScénářDavid Branson Smith

ProdukceBaltasar Kormákur a Ralph Winter

Hrají Shailene Woodley, Sam Claflin, Jeffrey Thomas, Elizabeth Hawthorne,a další

Vysoké napětí The Current War
Alfonso Gomez-Rejon

Vysoké napětí / The Current War, 2017, celovečerní, 105', US

RežieAlfonso Gomez-Rejon

ScénářMichael Mitnick

ProdukceTimur Bekmambetov, Basil Iwanyk a Harvey Weinstein

Hrají Katherine Waterston (Marguerite Westinghouse), Tom Holland (Samuel Insull), Benedict Cumberbatch (Thomas Edison), Nicholas Hoult (Nikola Tesla), Michael Shannon (George Westinghouse),a další

Lion
Garth Davis

778.08469

Lion, 2016, celovečerní, 118', AU/GB/US

Päťročný Sarú sa stratí vo vlaku uháňajúcom preč od jeho domova a rodiny. Vydesený a zmätený vystúpi v Kalkate plnej ľudí a chaosu, tisícky kilometrov od domova. Akoby zázrakom prežije a darí sa mu uživiť sa na ulici a unikať všetkým jej hrozbám hrozbám a nástrahám, až sa nakoniec dostane do sirotinca, ktorý takisto nie je práve bezpečným prístavom. Napokon si Sarúa osvojí austrálsky pár z mesta Hobart a zahrnie ho láskou a bezpečím. Keďže nechce zraniť svojich adoptívnych rodičov, dospievajúci Sarú potláča svoju minulosť i emocionálnu potrebu spojenia so svojou skutočnou rodinou a pomaly sa lúči s nádejou, že ešte niekedy uvidí stratenú mamu a brata. No náhodné stretnutie so skupinou Indov v ňom prebudí hlboko spiacu túžbu po domove. S obmedzeným množstvom spomienok a s pomocou novej technológie zvanej Google Earth sa Sarú vydáva na jedno z najúchvatnejších hľadaní ihly v kope sena v moderných dejinách.

RežieGarth Davis

ScénářLuke Davies

Hrají Sunny Pawar (Young Saroo), Priyanka Bose (Kamla), Tannishtha Chatterjee (Noor), Nawazuddin Siddiqui (Rawa), Deepti Naval (Mrs. Sood),a další