P

Paul Verhoeven, 85

Pondělí, 18. červenec 1938
Nizozemsko

Paul Verhoeven (nizozemská výslovnost: ˈpʌul vərˈɦuvə(n); narozen 18. července 1938 Amsterdam, Severní Holandsko) je nizozemský režisér, scenárista a filmový producent, který natáčí jak v Nizozemsku, tak ve Spojených státech. V dramatických a sci-fi snímcích klade důraz na násilí, sex a společenskou satiru.

Známým se stal zejména díky režii amerických celovečerních filmů Robocop (1987), Total Recall (1990), Základní instinkt (1992), Hvězdná pěchota (1997) a Muž bez stínu (2000).

Na Nizozemském filmovém festivalu byla jeho snímku z roku 1973 nazvanému Turks fruit udělena cena pro Nejlepší holandský film století.[1] Jím režírovaná díla obdržela k roku 2010 devět Oscarových nominací, převážně za střih a zvláštní efekty. Robocop a Total Recall získaly Oscara za zvláštní přínos. Naopak drama Showgirls z roku 1995 zaznamenalo negativní kritiku a obdrželo sedm anticen Zlatá malina, přesto se stalo kultovním snímkem. Wikipedia

Biografie

7

Benedetta
Paul Verhoeven

7666.78473

Benedetta, 2021, celovečerní, 127', FR/NL

Schopnost konat zázraky vynese charismatické Benedettě (Virginie Efira) koncem 17. století výsadní postavení v toskánském klášteře. Když její slabost pro mladou a živelnou Bartolomeu přeroste v nespoutanou vášeň, začíná hra plná intrik sahající do vyšších pater italské církve. Erotické drama legendárního Paula Verhoevena (Základní instinkt), natočené podle skutečného příběhu, si v hlavní soutěži festivalu v Cannes vysloužilo pro svou odvážnost bouřlivé reakce diváků i kritiků.

RežiePaul Verhoeven

ScénářPaul Verhoeven a David Birke

ProdukceSaïd Ben Saïd, Michel Merkt a Jérôme Seydoux

Hrají Virginie Efira, Charlotte Rampling, Daphne Patakia, Lambert Wilson, Olivier Rabourdin,a další

Elle
Paul Verhoeven

677.19189

Elle, 2016, celovečerní, 130', BE/FR/DE

Michèle patří k ženám, které budí dojem, že ji jen tak něco nerozhodí. Řídí velkou firmu podnikající v oboru video her a své pracovní i soukromé záležitosti spravuje stejně – železnou rukou. Věci se změní ve chvíli, kdy ji doma napadne neznámý muž. Neotřesitelná Michèle se mu vydává po stopě. Začíná podivná hra, která může špatně skončit.

RežiePaul Verhoeven

ScénářDavid Birke

Hrají Isabelle Huppert (Michèle Leblanc), Anne Consigny (Anna), Virginie Efira (Rebecca), Christian Berkel (Robert), Laurent Lafitte (Patrick),a další