P

Emir Kusturica, 69

Středa, 24. listopad 1954
Bosna a Hercegovina

Emir Kusturica (* 24. listopadu 1954 Sarajevo) je významný srbský filmový režisér a hudebník původem z Bosny a Hercegoviny, žijící v Bělehradě.

Studoval na pražské FAMU v ročníku Otakara Vávry. Dostal se tam na doporučení Bosny a Hercegoviny po jeho úspěšných amatérských filmech. Kusturicův školní film Guernica ze 3. ročníku byl oceněn na karlovarském festivalu CILECT 1977. V rámci studia dále natočil krátké snímky Jedna část pravdy a Podzim. Školu absolvoval v roce 1978 a po návratu do Jugoslávie pracoval v sarajevské televizi. Na přelomu 80. a 90. let 20. století se přestěhoval do USA. Tam natočil film Arizona Dream. Tento film vyhrál dvě ceny na berlínském filmovém festivalu. V roce 1995 natočil film Podzemí (angl. Underground), který získal hlavní cenu na filmovém festivalu v Cannes.

Známá je také jeho spolupráce s hudebním skladatelem Goranem Bregovićem, který složil hudbu k několika jeho filmům. Se svým synem Striborem hraje v srbské kapele No Smoking Orchestra. V roce 2005 konvertoval na pravoslaví (původně byl sekulárním muslimem) a přijal druhé jméno Nemanja. Wikipedia

Biografie

Na mléčné dráze Na mlecnom putu
Emir Kusturica

616.350

Na mléčné dráze / Na mlecnom putu, 2016, celovečerní, 125', RS/GB/US

Kosťa vozí uprostřed válečné zóny mléko na oslu cestou necestou. Při jedné ze zastávek se seznámí s okouzlující ženou, která se ukrývá uprostřed země nikoho před svým zlověstným nápadníkem. Stačí chvilka a oba k sobě zahoří téměř pohádkovou náklonností. Lovestory Na mléčné dráze je nostalgickým ohlédnutím po předminulé dekádě a okouzluje příběhem o lásce v době, která jí nepřeje.

RežieEmir Kusturica

ScénářEmir Kusturica

ProdukceLucas Akoskin, Alex García a Paula Vaccaro

Hrají Monica Bellucci (nevěsta), Emir Kusturica (Kosťa), Sergej Trifunović, Zoran Cvijanovic, Sloboda Micalovic (Milena),a další