P

Parker Posey, 55

Pátek, 8. listopad 1968
Spojené státy

Biografie

8

On se bojí Beau Is Afraid
Ari Aster

8656.76763

On se bojí / Beau Is Afraid, 2023, celovečerní, 179', CA/US

Beau se bojí – života, světa a především své mámy. Na cestě na rodinnou návštěvu je vtažen do nečekané spirály absurdních událostí, které si nedokázal představit ani v těch nejtemnějších snech. Na šílené pouti plné humoru, děsů a dobrodružství se tak musí samotářský podivín vyrovnat se svými strachy a konečně vzít život do vlastních rukou. Filmový vizionář Ari Aster (Děsivé dědictví, Slunovrat) spojil síly s hereckým chameleonem Joaquinem Phoenixem (Joker) a přichází s mimořádně pohlcujícím filmovým zážitkem bořícím bariéry žánrů i diváckých očekávání.

RežieAri Aster

ScénářAri Aster

ProdukceAri Aster a Lars Knudsen

Hrají Joaquin Phoenix, Michael Gandolfini, Parker Posey, Amy Ryan, Zoe Lister Jones,a další

Columbus
Kogonada Kogonada

657.29689

Columbus, 2017, celovečerní, 101', US

Okúzľujúca komorná dráma zachytávajúca príbeh o dcére zotavujúcej sa narkomanky a v Kórei narodenom synovi chorého kritika architektúry, ktorých vzájomne prepojí strach zo straty rodiča. Jej vášeň pre architektúru im poskytne príležitosť na úprimný rozhovor o spoločnej situácii a aj napriek výraznejšiemu vekovému rozdielu v ňom objaví dlho hľadaného intelektuálneho partnera a prežije s ním niekoľko dní, ktoré zmenia jej pohľad na život a budúcnosť. Príbeh sa odohráva v meste Columbus, známom predovšetkým veľkou koncentráciou modernistických budov. Práve prepojenie mesta a príbehu umožňuje inteligentné a podmanivé skúmanie toho, ako dokážu fyzické štruktúry mesta reprezentovať isté emocionálne medzníky v našich osobných životoch a tendenciu, s akou ich zdieľame s ostatnými ľuďmi. Od absolútne znamenitej kamery, cez subtílne, no silné herecké výkony až po výborne použitú hudbu je Columbus výborný v tom, ako presne dokáže zachytiť ľudské emócie a ich silu bez straty preniesť na plátno. Je to ten druh filmu, ktorý si nájde cestu priamo do srdca každého diváka.

RežieKogonada Kogonada

Hrají John Cho (Jin), Haley Lu Richardson (Casey), Parker Posey, Erin Allegretti (Emma), Rory Culkin,a další

My Art
Laurie Simmons

4.0

My Art, 2016, celovečerní, US

Život nezadané newyorské umělkyně není v pětašedesáti letech špatný - má stálou práci jako učitelka, úspěšné přátele a věrného letitého psa Binga. Sen o vážené pozici v uměleckém světě jí ovšem stále uniká a touha po uznání je čím dál palčivější.

RežieLaurie Simmons

ScénářLaurie Simmons

Hrají Laurie Simmons (Ellie), Lena Dunham (Meryl), Parker Posey (Angie), Barbara Sukowa, Robert Clohessy (Frank),a další

1

Café Society
Woody Allen

1636.67164

Café Society, 2016, celovečerní, 96', US

Bobby (Jesse Eisenberg) pochází z Bronxu. Žije s věčně se hašteřícími rodiči a bratrem Benem (Corey Stoll), který jako čistokrevný amorální gangster zastává názor, že každý problém se dá snadno vyřešit hrubou silou. Bobbymu je jasné, že potřebuje změnit prostředí. Odlétá do Hollywoodu, kde začne pracovat jako poslíček pro strýčka Phila (Steve Carell), který je mocným agentem filmových hvězd. Vstupuje do světa opojných večírků, plných celebrit, modelek, playboyů, producentů a politiků. Na první pohled se však zamiluje do strýcovy půvabné asistentky Vonnie (Kristen Stewart). Problém je, že Vonnie má vážný vztah, takže se Ben musí spokojit s pouhým kamarádstvím. Ale nic netrvá věčně, Vonnie se s přítelem rozejde a velmi rychle opětuje Benovy city. Jeho nabídku k sňatku však odmítá.

RežieWoody Allen

ScénářWoody Allen

Hrají Jesse Eisenberg (Bobby), Kristen Stewart (Vonnie), Steve Carell (Phil Stern), Blake Lively (Veronica), Parker Posey (Rad Taylor),a další