P

Mimokino, 19. leden 2024 12:26Někdo by tu potřeboval vypínákaRecenze série Adikts (2024, 205', CZ)

Pětice studentů adiktologie si pomocí různých omamných látek zařídí skoro sedmidenní party, která vygraduje do extrémně hořkého rána. Jsou připravení srovnat se s výsledky vlastního experimentu? A je tohle vlastně seriál, na který by měla být navázána osvětová kampaň?
Adikts, 2024, 205', CZ Česká televize / Ondřej Folkert Horák
RECENZE (KS) — Režisér Adam Sedlák se znovu vrací k drogám, a i tentokrát se seriáloví protagonisté honí za zdánlivě nedosažitelným. Co byl pro Romana z Domestiku (2018) vyšší výkon a Alexe z BANGER.u (2022) feat s Barracudou, je pro Maxe, Mell, Emu, Robina a Soňu úspěšně složená zkouška z anatomie. A nejen to - především pak pochopení světa jejich budoucích klientů.

Tahle partička v sytě růžových pláštích to bere hopem a bez okolků si do těla napěchuje látky v té nejčistší podobě. Látky, o jejichž účincích sice ví z učebnic, ale netuší, že pod jejich vlivem budou muset existovat po celý následující týden.

Zdá se, že se Sedlák opět uchýlil k podobnému průběhu jako u svého posledního celovečerního snímku - sobecká honba za pozlátkem se však v Adikts proměňuje do narovnávání morálky mladých. Skrze ostrý scénář se snaží přiblížit jejich současnému slovníku, bohužel neustálý vulgární flegmatismus působí přehnaně komicky, místy trapně.

Překvapivý je herecký výkon neherečky Lenky Dusilové, jejíž kamenná tvář vypráví příběh mnohem lépe a důvěryhodněji než samotný scénář. Skvěle jí sekunduje doktorandka, které se propůjčila Barbora Bočková (Stíny v mlze, 2022 a 2024). K obsazení není nic moc k vytknutí, a to platí i pro novopečené prváky. Samozřejmě by se ale v některých scénách dalo toho přehrávání ubrat.
Česká televize / Patrik Klema
To, co fungovalo v BANGER.u, se u Adikts hledá bohužel docela těžko. Láďu a jeho hlášky se snaží parodovat postava Maxe, bohužel to ale působí příliš na sílu a vůbec ne tak vtipně. 

Škoda je také předvídatelnosti sledu událostí a jejich nerovnoměrnost. Sedlákovy konce jsou skoro vždycky stejně doslovné - podobně jako v předchozím filmu přichází pro postavy krutý reality-check ve formě průšvihu, ze kterého nekouká nic pěkného. Tentokrát se to sice obešlo bez chcaní, ale minisérií proteče tělesných tekutin víc než dost.

Přes veškeré nedostatky je záhodno ocenit, že takové projekty v tuzemském rybníčku přeci jen vznikají. Pochválit lze i estetiku a údernou stopáž, která se šesti díly tvoří příjemné tři hodinky a je tak ideální pro bingewatchery, jež si za jedno dopoledne chtějí splnit seriálovou povinnost. Kampaň Zkratky navazující na minisérii (komunikována stejnou agenturou jako Klusákovy minuty za volantem, od 2021) má "zvýšit povědomí o látkových závislostech a dopadech dlouhodobé konzumace drog a podpořit informovaná rozhodnutí". Možná je však konečně (v roce 2024!) na čase se zaměřit na to, co si dnešní teenageři v pohodě koupí ve všech večerkách.☞ PINBACKER
HODNOCENÍ (KS) — Trainspotting z wishe. 

5 Jak hodnotíme?

5

Adikts
Adam Sedlák

554

Adikts, 2024, série, 205', CZ

UvedeSt, 24. leden 2024 — Česká televize
Út, 9. leden 2024 — iVysílání

RežieAdam Sedlák

ScénářAdam Sedlák

ProdukceJan Matoušek, Jakub Jíra, Kryštof Zelenka a Jakub Mahler

Hrají Petr Uhlík (Max Bergman), Luciana Tomášová (Mell), Martina Jindrová (Soňa Vernerová), Kristýna Jedličková (Ema Kovárová), Tadeáš Moravec (Robin Čermák), a další

Hodnocení zbytku redakce:

5
Další články z kategorie Mimokino:
Více