P

Jarosław Kamiński, 63

Neděle, 13. listopad 1960
Polsko

Biografie

Bod obnovy Restore Point
Robert Hloz

706.69475

Bod obnovy / Restore Point, 2023, celovečerní, 111', CZ/PL/RS/SK

V Evropě roku 2041 mají všichni lidé ústavní právo prožít „JEDEN CELÝ ŽIVOT“. Pokud se vám stane nehoda, jste oživeni a můžete pokračovat dál ve svém životě. Stačí si každé dva dny pravidelně vytvářet digitální zálohu své osobnosti - tzv. “BOD OBNOVY”. Ale zaslouží si vůbec lidstvo právo na druhou šanci?

RežieRobert Hloz

ScénářTomislav Čečka, Robert Hloz a Zdeněk Jecelín

ProdukceJan Kallista

Hrají Andrea Mohylová, Matěj Hádek, Václav Neužil ml., Milan Ondrík, Karel Dobrý,a další

3

Velká premiéra
Miroslav Krobot

345

Velká premiéra, 2022, celovečerní, 90', CZ

Pro herce Šnajdra (Pavel Šimčík) je život jedna velká hra. Málokdo pozná, kdy věci myslí vážně. Jeho žena Markéta (Klára Melíšková) je už na něj alergická a manželskou krizi se snaží řešit u psychologa (Jakub Žáček). Šnajdr raději mizí do Olomouce, kde se chytá své první režijní příležitosti, ve které chce zazářit se svou babičkou (Iva Janžurová). Oba totiž milují improvizaci. Tu překvapivě dokáže tvořit i babiččina pečovatelka Mikina (Iva Pazderková), což Šnajdra oslní. Kariérista Grunt (Miroslav Krobot), který šéfuje divadlu, doufá, že představení bude událostí sezóny. To se nakonec stane, ale jinak, než si představoval. Sám je totiž, aniž by chtěl, vtažen Šnajdrem do hry.

RežieMiroslav Krobot

ScénářMiroslav Krobot a Lubomír Smékal

ProdukceSilvie Michajlova, Ondřej Zima a Jaroslav Sedláček

Hrají Pavel Šimčík, Iva Janžurová, Iva Pazderková, Klára Melíšková, Jenovéfa Boková,a další

7

Quo vadis, Aida?
Jasmila Žbanić

7858.010097

Quo vadis, Aida?, 2021, celovečerní, 101', AT/BA/FR/DE/NL/NO/PL/RO/TR

Je rok 1995 a Aida pracuje jako překladatelka pro OSN ve Srebrenici. Její rodina je mezi tisícovkami místních, kteří hledají v „bezpečné zóně" OSN útočiště před srbskou armádou. Pár hodin od míst, kde s oblibou trávíme letní dovolené, se schyluje k největší evropské tragédii od konce druhé světové války. Při vyjednáváních si Aida postupně uvědomuje vážnost situace. Jde o osud města i o život jejích milovaných. Podaří se jí je zachránit? Nekompromisní a zároveň hluboce lidský snímek režisérky Jasmily Žbanić svou emoční silou dalece předčí většinu válečných filmů. Nesoustředí se totiž na vykreslení násilí, ale na příběh konkrétní ženy a nepředstavitelná dilemata, která před ní válka staví. Film Quo Vadis, Aida? měl premiéru na festivalu v Benátkách a je nominovaný na Oscara za nejlepší zahraniční film.

RežieJasmila Žbanić

ScénářJasmila Žbanić

ProdukceJasmila Žbanić, Damir Ibrahimovich a Ewa Puszczyńska

Hrají Jasna Đuričić, Johan Heldenbergh, Raymond Thiry, Boris Isakovič, Emir Hadžihafizbegovič,a další

6

Zátopek
David Ondříček

6787.3

Zátopek, 2021, celovečerní, 130', CZ

Australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za legendárním běžcem Emilem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu. Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. A také o jedinečném vztahu dvou lidí – Emila a Dany Zátopkových – kteří navzdory všem překážkám spolu strávili celý život.

RežieDavid Ondříček

ScénářDavid Ondříček, Alice Nellis a Jan P. Muchow

ProdukceDavid Ondříček a Kryštof Mucha

Hrají Václav Neužil ml. (Emil Zátopek), Martha Issová (Dana Zátopková), James Frecheville (Ron Clarke), Robert Mikluš (Josef Dostál), Jiří Šimek,a další