P

Gustav Lindh, 28

Neděle, 4. červen 1995
Švédsko

Biografie

7

Bastard Bastarden
Nikolaj Arcel

77.8

Bastard / Bastarden, 2023, celovečerní, 127', DK/DE/NO/SE

V roce 1755 se zchudlý kapitán Ludvig Kahlen vydává dobýt drsné, nehostinné dánské vřesoviště se zdánlivě nemožným cílem: vybudovat tu ve jménu krále kolonii. Výměnou za to pro sebe získá tolik vytoužený šlechtický titul. Jediný vlastník této oblasti, nemilosrdný Frederik de Schinkel, se však arogantně domnívá, že tato země patří jen jemu. Když se de Schinkel dozví, že jeho služebná Anna Barbara a její manžel se utekli ukrýt ke Kahlenovi, privilegovaný a zlomyslný majitel vřesoviště přísahá pomstu a dělá vše pro to, aby kapitána vyhnal. Kahlen se nenechá zastrašit a pustí se do nerovného boje – riskuje nejen svůj život, ale i život rodiny uprchlíků, která se kolem něj shromáždila. Šestý celovečerní film Nikolaje Arcela je vynikající historické drama s řadou předností, z nichž ta nejpřesvědčivější je možná nejméně překvapivá. Je jí charisma staré školy, které z plátna vyzařuje díky Madsi Mikkelsenovi v roli muže, jehož mlčenlivou povahu a drsnou statečnost prověřují snad všechny myslitelné útrapy, které ho v Dánsku 18. století mohly potkat.

RežieNikolaj Arcel

ScénářAnders Thomas Jensen, Nikolaj Arcel a Ida Jessen

ProdukceLouise Vesth

Hrají Mads Mikkelsen, Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Jacob Lohmann, Søren Malling,a další

5

Seveřan The Northman
Robert Eggers

5677.09082

Seveřan / The Northman, 2022, celovečerní, 140', US

Amleth (Alexander Skarsgård) kdysi býval synem mocného vikinského krále (Ethan Hawke) a jeho ženy Gudrún (Nicole Kidman), než ho zrada a zákeřná vražda připravila nejen o otce, ale i o střechu nad hlavou. O pár let později se světem protlouká jako bezejmenný válečník a má jediný cíl. Vlastnoručně zabít ty, kteří ho připravili o rodinu a šťastnou budoucnost.

RežieRobert Eggers

ScénářRobert Eggers a Sjón Sigurdsson

ProdukceMark Huffam, Lars Knudsen a Arnon Milchan

Hrají Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Willem Dafoe, Ethan Hawke,a další

Rytíři spravedlnosti Riders of Justice
Anders Thomas Jensen

847.59681

Rytíři spravedlnosti / Riders of Justice, 2020, celovečerní, 116', DK

Nasazený voják Markus se vrací domů ke své dospívající dceři poté, co jeho manželka zemřela při tragické nehodě vlaku. Zda se, že to byla pouze nešťastná shoda náhod, dokud se neobjeví matematický geek Otto se svými dvěma excentrickými kolegy Lennartem a Emmenthalerem. Otto také cestoval ve zničeném vlaku. A je přesvědčený, že za tím někdo musel být. Jak se hromadí stopy, Markusovi je jasné, že mohlo jí o pečlivě naplánovaný atentát, jehož obětí se nakonec náhodou stala jeho manželka. Komedie Anderse Thomase Jensena je moderní bajkou o solidaritě, náhodnosti vesmíru… a, no, o smyslu života.

RežieAnders Thomas Jensen

ScénářAnders Thomas Jensen

ProdukceSisse Graum Jørgensen

Hrají Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Roland Møller, Gustav Lindh, Nicolas Bro,a další