P

Mandy Moore, 39

Úterý, 10. duben 1984
Spojené státy

Amanda Leigh „Mandy“ Mooreová, nepřechýleně Moore, (* 10. dubna 1984 Nashua, New Hampshire, USA) je americká herečka, zpěvačka, módní návrhářka a modelka. V roce 1999 nahrála své první sólové album So Real. Do roku 2016 vydala ještě dalších 5 alb. První velká filmová role přišla ve snímku Deník princezny z roku 2001, kde si zahrála po boku Anne Hathaway a Julie Andrewsové postavu princezniny spolužačky Lany, v tomto filmu si také zazpívala. V témže roce začala pracovat i jako modelka. V následujícím roce natočila v hlavní roli kontroverzní snímek Dlouhá cesta z roku 2002, kde také zpívala. Aktuálně hraje na stanici NBC v seriálu Tohle jsme my. Za svojí roli získala nominaci na Zlatý glóbus. S celým obsazením získala pak cenu Screen Actors Guild Award.

Biografie

3

Bitva u Midway Midway
Roland Emmerich

3666.74147

Bitva u Midway / Midway, 2019, celovečerní, 138', CN/US

Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity.

RežieRoland Emmerich

ScénářWes Tooke

ProdukceRoland Emmerich, Mark Gordon a Harald Kloser

Hrají Luke Evans (Lieutenant Commander Wade McClusky), Woody Harrelson (Admiral Chester Nimitz), Patrick Wilson (Edwin Layton), Mandy Moore (Anne Best), Ed Skrein,a další