P

Petr Vaněk, 44

Úterý, 8. květen 1979
Česká republika

Petr Vaněk (* 8. května 1979 Nové Město na Moravě) je český divadelní, filmový a seriálový herec a moderátor různých akcí. Je obsazován ve filmu převážně do rolí židovskýchpředstavitelů. Jelikož ovládá angličtinu, je obsazován v koprodukčních a cizojazyčných filmech. Absolvoval DAMU v oboru herectví alternativního a loutkového divadla. V roce 2004účinkoval ve znělce Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Biografie

6

Nabarvené ptáče
Václav Marhoul

6687.38172

Nabarvené ptáče, 2019, celovečerní, 169', CZ/SK/UA

Ve snaze uchránit své dítě před masovým vyhlazováním Židů, rodiče posílají syna k příbuzné na venkov kdesi ve východní Evropě. Chlapcova teta však nečekaně umírá a tak je dítě nuceno vydat se na cestu a protloukat se úplně samo divokým a nepřátelským světem, ve kterém platí jen místní pravidla, předsudky a pověry. Jeho snahu o doslovné fyzické přežití ale po válce střídá jiný boj. Boj, kterého si ani není vědom, boj sama se sebou, boj o svou duši, o svojí budoucnost... Nabarvené ptáče je hluboce dramatický příběh zaobírající se bezprostředním vztahem mezi hrůzou a krutostí na jedné straně a nevinností a láskou na straně druhé. Je to první a nejslavnější román autora knih „Byl jsem při tom“ a „Pinball“ - jednoho z nejvýznamnějších a nejvýraznějších a světových spisovatelů minulého století Jerzyho Kosińského.

RežieVáclav Marhoul

ScénářVáclav Marhoul

ProdukceVáclav Marhoul

Hrají Petr Kotlár, Stellan Skarsgård, Udo Kier, Harvey Keitel, Julian Sands,a další

Toman
Ondřej Trojan

736.5

Toman, 2018, celovečerní, 145', CZ/SK

Filmové drama režiséra a producenta Ondřeje Trojana o vzestupu a pádu na pozadí doby, která dodnes ovlivňuje naše životy. Neuvěřitelný a pravdivý příběh rozporuplné osoby Zdeňka Tomana, šéfa naší zahraniční rozvědky, který významně ovlivnil vývoj v poválečném Československu, bezskrupulózního obchodníka s obrovskou mocí a zásadním úkolem. Sehnat peníze, které komunistům vyhrají volby. A Toman peníze sehnat uměl. Pro sebe, pro rodinu i pro stranu. Šmelina, vydírání, kasírování válečných zločinců i jejich obětí. Neštítil se ničeho.  Cena, kterou za svou kariéru zaplatil on i jeho blízcí, byla pak vysoká. Film odkrývá období tzv. třetí republiky, temné roky 1945 – 48, a příběh člověka, o kterém se nikdy nemluvilo. Režisér  Ondřej Trojan přináší na plátno nejen napínavý thriller, ale i co nejvěrnější dobovou rekonstrukci skutečných událostí opírající se o nezvratná archivní a očitá svědectví.

RežieOndřej Trojan

ScénářZdeňka Šimandlová a Ondřej Trojan

ProdukceOndřej Trojan

Hrají Jiří Macháček, Kateřina Winterová, Kristýna Boková, Stanislav Majer, Marek Taclík,a další