P

Matt Dillon, 60

Úterý, 18. únor 1964
Spojené státy

Matthew Raymond Dillon (* 18. února 1964) je americký herec a režisér. Dillon odstartoval svoji filmovou kariéru ve filmu Over the Edge (1979). V roce 2002 natočil svůj první vlastní film s názvem Město duchů. V roce 2015 si zahrál v seriálu Wayward Pines, kde hrál hlavní postavu.

Biografie

6

Asteroid City
Wes Anderson

6596.57574

Asteroid City, 2023, celovečerní, 104', US

Asteroid City by bylo zcela nezajímavým flekem na mapě, kdyby na něj před lety nedopadl meteorit, který tu vyhloubil dolík. Poblíž vzniklo svérázné městečko, které hostí pravidelná setkání výjimečných mladých lidí a jejich rodičů, kteří tu mají poměřit síly, pobavit se a ujistit se, že na tu genialitu nejsou sami. Vytržení ze všední reality zejména ocení relativně čerstvý vdovec se čtyřmi mimořádnými dětmi a tchánem, jenž mu dosud nepřišel na chuť. Podobně je na tom i filmová hvězda Midge Campbellová, jejíž geniální dcera má víc sebevědomí než ona. I další účastníci jsou svým způsobem velmi unikátní a do pouště dorazili s nadšením a touhou po dobrodružství. Už takováto sešlost by stačila k tomu, aby si Asteroid City zasloužilo zvýšenou pozornost. Na přední stránky všech světových periodik se městečko dostane díky „blízkému setkání třetího druhu“, k němuž dojde během akce. A než se zjistí, co se tu to vlastně stalo, musí tu všichni zůstat a chtě nechtě navazovat vztahy nejrůznější povahy.

RežieWes Anderson

ScénářWes Anderson

ProdukceWes Anderson, Jeremy Dawson a Steven Rales

Hrají Tom Hanks, Scarlett Johansson, Margot Robbie, Tilda Swinton, Adrien Brody,a další

Proxima
Alice Winocour

626.38471

Proxima, 2019, celovečerní, 107', FR/DE

Astronautka Sarah (Eva Green) se připravuje na roční pobyt na oběžné dráze. Jako jediná žena ve vesmírné misi „Proxima" podstupuje psychicky a fyzicky náročný trénink, zatímco pečuje o svou milovanou sedmiletou dcerku Stellu. Perfekcionistka Sarah se snaží v práci podávat stoprocentní a soustředěný výkon, s blížícím se odloučením je to však čím dál složitější. Strhující příběh matky a dcery má navzdory netradičnímu prostředí univerzální téma: hledání rovnováhy mezi osobními sny a rodičovskou láskou.

RežieAlice Winocour

ScénářAlice Winocour

ProdukceIsabelle Madelaine a Emilie Tisné

Hrají Eva Green, Matt Dillon, Lars Eidinger, Alexej Fatějev, Sandra Hüller,a další

4

Jack staví dům The House That Jack Built
Lars von Trier

4666.86042

Jack staví dům / The House That Jack Built, 2018, celovečerní, 155', DK/FR/DE/SE

Pro sériového vraha Jacka je každé zabití uměleckým dílem. Své temné mistrovství se snaží během let vybrousit k dokonalosti. I přes jeho vysokou inteligenci se policie pomalu přibližuje, zatímco Jack víc a víc riskuje na cestě k dokonalé vraždě. Ponurý, chytrý i groteskně humorný snímek nás zavádí do USA 70. let. Kontroverzní génius Lars von Trier jej poprvé představil na festivalu v Cannes.

RežieLars von Trier

ScénářLars von Trier

ProdukceLouise Vesth

Hrají Matt Dillon (Jack), Bruno Ganz (Verge), Riley Keough (Simple), Jeremy Davies (Al), Uma Thurman (Lady 1),a další