P

Garret Dillahunt, 59

Úterý, 24. listopad 1964
Spojené státy

Biografie

Blondýnka Blonde
Andrew Dominik

625.54250

Blondýnka / Blonde, 2022, celovečerní, 167', US

Norma Jeane Mortenson (Ana de Armas) patřila v šedesátých letech mezi nejkrásnější modelky a herečky amerického stříbrného plátna. Muži po ní doslova šíleli. Ačkoliv si žila pohádkovým životem, veřejnost nic nevěděla o jejích těžkých traumatech z dětství, která si stále nosila sebou a nevěděla nic ani o drsném filmovém světě, kde se nejen za role platilo sexem. Tento snímek nastavuje skrze životopisné drama Marilyn Monroe nekompromisní zrcadlo poválečnému americkému filmovému průmyslu. Průmyslu, který nejednu ze svých hvězd nakonec úplně zničil.

RežieAndrew Dominik

ScénářAndrew Dominik

ProdukceDede Gardner, Jeremy Kleiner, Brad Pitt, Tracey Landon a Scott Robertson

Hrají Ana de Armas, Bobby Cannavale, Adrien Brody, Julianne Nicholson, Xavier Samuel,a další

Ambulance
Michael Bay

576.16855

Ambulance, 2022, celovečerní, 136', US

Danny Sharp (Jake Gyllenhaal) je charismatický gauner, který chystá největší bankovní loupež v dějinách Los Angeles a potřebuje spolehlivé parťáky. Will Sharp (Yahya Abdul-Mateen) je jeho nevlastní bratr a válečný veterán, který potřebuje ranec peněz na náročnou operaci své ženy. I když Will ví, že spolupráce s Dannym smrdí průšvihem, v bezvýchodné situaci se dlouho přemlouvat nedá. Danny má totiž dokonalý plán, který se nemůže zvrtnout. Jenže se zvrtne a lupiči se ocitnou v pasti, v podzemních garážích banky, obklíčení armádou mužů zákona. Jedinou únikovou cestu představuje sanitka, která přijela pro těžce zraněného policistu. Will a Danny ji unesou, společně s postřeleným mužem a záchranářkou Cam Thompsonovou (Eiza González), která i v nelehkých podmínkách dělá všechno pro to, aby pacienta udržela naživu. To je ostatně v zájmu i obou řidičů. Dokud bude převážený muž žít, jeho kolegové si zachovají odstup. Danny ví, že potřebuje náhradní plán. Pokud možno naprosto geniální, což nebude uprostřed největší honičky, jakou kdy Los Angeles zažilo, vůbec jednoduché vymyslet.

RežieMichael Bay

ScénářChris Fedak, Laurits Munch-Petersen a Lars Andreas Pedersen

ProdukceBradley J. Fischer, William Sherak a James Vanderbilt

Hrají Jake Gyllenhaal, Yahya Abdul-Mateen II, Eiza González, Moses Ingram, Garret Dillahunt,a další

Vdovy Widows
Steve McQueen

626.89184

Vdovy / Widows, 2018, celovečerní, 129', GB/US

Dnešní Chicago, město špinavé brutálními zločiny a prorostlé korupcí. Čtyři ozbrojení zločinci jsou policií nemilosrdně odpraveni při pokusu o loupež hodně velkého balíku peněz. Skoro nic po nich nezůstane, jen jejich vdovy, kterým zanechají hrozivé dluhy u hodně nepříjemných věřitelů. A právě tyto dluhy, vztek a zármutek náhle osamělé ženy spojí dohromady. Pochopí, že když potáhnou za jeden provaz, dokáží všechno. Promění se na velmi schopnou údernou jednotku rozhodnutou vzít své osudy do vlastních rukou.

RežieSteve McQueen

ScénářGillian Flynn a Steve McQueen

ProdukceIain Canning, Steve McQueen a Emile Sherman

Hrají Michelle Rodriguez (Linda), Viola Davis (Veronica Rawlins), Elizabeth Debicki (Alice), Carrie Coon, Jon Bernthal,a další