P

Alexander Siddig, 58

Neděle, 21. listopad 1965
Súdán


Alexander Siddig
(* 21. listopadu 1965 Súdán), vlastním jménem Siddig El Tahir El Fadil El Siddig Abderrahman Mohammed Ahmed Abdel Karim El Mahdi (arabsky صدّيق الطاهر الفاضل الصدّيق عبدالرحمن محمد أحمد عبدالكريم المهدي‎‎), je britský herec súdánského původu. Dříve také používal zkrácené jméno Siddig El Fadil. Narodil se v Súdánu anglické matce (jeho strýcem je herec Malcolm McDowell) a súdánskému otci (strýcem z otcovy strany je bývalý súdánský premiér Sádik al-Mahdí; Siddig je zároveň také potomkem náboženského reformátora Muhammada al-Máhdího), většinu života však strávil v Anglii. Studoval herectví na London Academy of Music and Dramatic Art, poté působil v divadlech v Manchesteru a v Londýně. V roce 1987 obdržel malou roli ve snímku Sammy and Rosie Get Laid, o tři roky později se objevil v televizním filmu A Dangerous Man: Lawrence After Arabia. Mezi lety 1993 a 1999 hrál doktora Juliana Bashira, jednu z hlavních postav ve sci-fi seriálu Star Trek: Stanice Deep Space Nine (dvě epizody také režíroval), ve stejné roli hostoval též v první části dvojepizody „Dědictví otců“ seriálu Star Trek: Nová generace. V prvním desetiletí 21. století hrál například ve filmech Vertical Limit, Království ohně, Království nebeské, Poslední legie, Soudný den nebo Souboj Titánů, objevil se také např. v seriálu 24 hodin, ve čtvrté a páté řadě seriálu Pravěk útočí ztvárnil postavu Phillipa Burtona.

Biografie

Až na dno Submergence
Wim Wenders

555.42238

Až na dno / Submergence, 2017, celovečerní, 112', FR/DE/ES/US

Příběh dvou milenců, kteří na pokraji svého života vzpomínají na společně prožité chvíle. Hrají James McAvoy a Alicia Vikander, režie Wim Wenders.

RežieWim Wenders

ScénářErin Dignam

ProdukceCameron Lamb

Hrají Alicia Vikander (Danielle Flinders), James McAvoy (James More), Alexander Siddig (Dr. Shadid), Reda Kateb (Saif), Alex Hafner (Mr. Bellhop),a další