P

James Frecheville

Austrálie

Biografie

Vládcové nebes Masters of the Air
Cary Joji Fukunaga, Anna Boden, Ryan Fleck, Dee Rees, Timothy Van Patten

807.9

Vládcové nebes / Masters of the Air, 2024, série, 525', US

Během 2. světové války, pět mil nad zemí a za nepřátelskými liniemi, deset mužů uvnitř bombardéru známého jako „létající pevnost“ bojuje s neúprosnými hejny německých bojovníků.

RežieCary Joji Fukunaga, Anna Boden, Ryan Fleck, Dee Rees a Timothy Van Patten

ScénářJohn Orloff

Hrají Austin Butler, Callum Turner, Anthony Boyle, Barry Keoghan, Nate Mann,a další

6

Zátopek
David Ondříček

6787.3

Zátopek, 2021, celovečerní, 130', CZ

Australský rekordman Ron Clarke přijíždí v pohnutém roce 1968 do Prahy za legendárním běžcem Emilem Zátopkem, jehož bezmezně obdivuje. V rozhovorech Rona s Emilem se děj filmu retrospektivně vrací do stěžejních momentů atletova sportovního i soukromého života a spojuje se v komplexní portrét muže, jenž neztrácí tempo ani poté, co jeho poslední závod skončí a jenž dokáže bojovat nejen na atletickém oválu. Film vypráví o nezlomné síle vůle, která dodnes inspiruje tisíce sportovců po celém světě. A také o jedinečném vztahu dvou lidí – Emila a Dany Zátopkových – kteří navzdory všem překážkám spolu strávili celý život.

RežieDavid Ondříček

ScénářDavid Ondříček, Alice Nellis a Jan P. Muchow

ProdukceDavid Ondříček a Kryštof Mucha

Hrají Václav Neužil ml. (Emil Zátopek), Martha Issová (Dana Zátopková), James Frecheville (Ron Clarke), Robert Mikluš (Josef Dostál), Jiří Šimek,a další

Black 47
Lance Daly

696.87865

Black 47, 2018, celovečerní, 96', IE/LU

Set in Ireland during the Great Famine, the drama follows an Irish Ranger who has been fighting for the British Army abroad, as he abandons his post to reunite with his family. Despite experiencing the horrors of war, he is shocked by the famine's destruction of his homeland and the brutalization of his people and his family.

RežieLance Daly

ScénářLance Daly

ProdukceArcadiy Golubovich a Tim O'Hair

Hrají Barry Keoghan (Hobson), Jim Broadbent (Lord Kilmichael), Hugo Weaving (Hannah), Sarah Greene (Ellie), Freddie Fox (Pope),a další