P

Andrea Flesch

Spojené státy

Biografie

Miloval jsem svou ženu A feleségem története
Ildikó Enyedi

686.32340

Miloval jsem svou ženu / A feleségem története, 2021, celovečerní, 169', DE/HU/IT

Holandský kapitán nákladní lodi Jakob Störr a jeho přítel se během pití vsadí, že si Jakob vezme první ženu, která vstoupí do kavárny. Takto se seznámí s rozmarnou Francouzkou Lizzy, a s tou se později ožení. Začne se rozvíjet milostný příběh protknutý láskou jako v pohádkách Tisíce a jedné noci. Od té chvíle do života milujícího, bolestně upřímného Störra vstoupí řada zkoušek. Prostřednictvím jeho postavy elementárním a dramatickým způsobem chápeme komplexnost, tajemnost, křehkou krásu a nepolapitelnou, nekontrolovatelnou povahu života. Režisérka Ildikó Enyedi, držitelka ceny Zlatý medvěd s nominací na Oscara za film O těle a duši, vychází ve svém filmu ze stejnojmenného románu spisovatele Milána Füsta. Tento román byl nominovaný na Nobelovu cenu za literaturu a přeložený do více než 20 jazyků.

RežieIldikó Enyedi

ScénářIldikó Enyedi

ProdukceMaren Ade, Jonas Dornbach a Janine Jackowski

Hrají Léa Seydoux, Gijs Naber, Louis Garrel, Sergio Rubini, Jasmine Trinca,a další

8

Slunovrat Midsommar
Ari Aster

8687.18372

Slunovrat / Midsommar, 2019, celovečerní, 140', US

Vztah Dani a Christiana už nestojí za nic. Možná to ale spraví výlet do severní Skandinávie s partou kamarádů. V odlehlé vesničce odstřihnuté od okolního světa se tu jednou za 90 let, na letní slunovrat, koná speciální slavnost. Mladí Američané si užívají bezstarostné prázdninové veselí v místě, kde slunce nikdy nezapadá. Vše se ale zvrtne, když je vesničané přizvou k rituálům, při kterých se místní ráj na zemi mění v čím dál děsivější peklo. Horor Ariho Astera (Děsivé dědictví) ukazuje, že za bílého dne se mohou odehrávat ty nejtemnější věci.

RežieAri Aster

ScénářAri Aster

ProdukcePatrik Andersson a Lars Knudsen

Hrají Florence Pugh (Dani), Will Poulter (Mark), Jack Reynor (Christian), William Jackson Harper (Josh), Julia Ragnarsson,a další

Colette
Wash Westmoreland

Colette, 2017, celovečerní, 111', HU/GB/US

The story of a marriage, Colette shows the lengths one woman must go to escape her husband's control and claim her voice as an artist.

RežieWash Westmoreland

ScénářRichard Glatzer a Wash Westmoreland

ProdukceChristine Vachon, Stephen Woolley, Michel Litvak a Elizabeth Karlsen

Hrají Keira Knightley (Colette), Dominic West (Willy), Eleanor Tomlinson (Georgie Raoul-Duval), Fiona Shaw (Sido), Aiysha Hart (Polaire),a další