P

Michael Kocáb, 69

Středa, 28. červenec 1954
Česká republika

Michael Kocáb (* 28. července 1954 Praha[2]) je český hudební skladatel, zpěvák, občanský aktivista, politik a podnikatel. V letech 2009–2010 byl ministrem pro lidská práva a národnostní menšiny České republiky ve Fischerově vládě (nestraník nominován Stranou zelených), jediným, který zůstal ve funkci i po pádu předchozí druhé Topolánkovy vlády. Do září 2010 pracoval jako zmocněnec pro oblast lidských práv, spadajícím pod úřad vlády.[3] Na počátku 90. let 20. století byl poslancem Sněmovny lidu Federálního shromážděníČSFR a předsedou parlamentní komise pro dohled na odsun sovětských vojsk,[4] z území bývalého Československa.

Biografie

5

Michael Kocáb – rocker versus politik
Olga Sommerová

564

Michael Kocáb – rocker versus politik, 2022, dokumentární, 102', CZ/SK

Životní etapy Michaela Kocába postupují od klíčových momentů dětství, mládí, dospělosti až ke zralému věku, jehož perspektivou na sebe a svůj dosavadní život nahlíží. Hlavního hrdinu režisérka Sommerová nachází v jakémsi stavu životní harmonie, a to ve vztahu k minulosti, přítomnosti a proklamativně i k budoucnosti, což pozitivně potvrzují členové jeho rodiny v intimním rodinném prostředí. Závažnější vrstvu dokumentu představuje rozkrývání zdánlivě nesmiřitelných osobních poloh rockového hudebníka a umělce, který stále intenzivně tvoří a žije, a politika, který nekompromisně prosazuje svobodu, lidská práva a demokracii, ale který se tak paradoxně stává součástí establishmentu, proti kterému se musí vymezovat každý „poctivý rocker“… Režisérka Olga Sommerová tato témata vyvolává a ponechává na divácích, aby si utvořili svůj názor. Výsledkem je portrét umělce a politika, který místo očekávatelné „nekompromisní zuřivosti“ starého rockera nabízí životní optimismus doprovázený sympatickou pokorou k úspěchům a sebeironické reflexi vlastního chybování a omylů. Rockerství se nepochybně projevuje v tom, že se nejedná o bilanční hodnocení vlastního života, ale upřímnou a poctivou snahu popsat princip vzdoru proti totalitě a lásky a víry ke svobodě, umělecké a politické.

RežieOlga Sommerová

ScénářOlga Sommerová

ProdukceViktor Schwarcz a Erik Panák

Hrají Michael Kocáb, Zuzana Čaputová, Vilém Čok, Michal Horáček, Jiří Hrubeš,a další

Mečiar
Tereza Nvotová

687.3

Mečiar, 2017, dokumentární, 89', SK

Dokumentární snímek Mečiar, který v produkci HBO Europe a společností PubRes a Negativ natočila režisérka Tereza Nvotová (Ježíš je normální!), sleduje bývalého slovenského politika Vladimíra Mečiara a jeho dopad na slovenskou společnost včetně osobního života autorky. Té byl v době Sametové revoluce jeden rok. Po pádu komunistického režimu se do konkurzu na ministra vnitra přihlásil do té doby nikomu neznámý právník z maloměsta – Vladimír Mečiar. Ten se po výhře dostává až na politický vrchol, odtud vládne zemi bez skrupulí a za pomoci v demokratickém zřízení těžko pochopitelných praktik. Na pozadí rozdělování Československa si Tereza se svými kamarády hraje na politiky s Mečiarem v hlavní roli. Snímek Mečiar nepojednává jen o jedné etapě slovenských dějin. Popisuje univerzální a v současnosti velmi aktuální téma, podobný archetyp politika se objevuje po celém světě.

RežieTereza Nvotová

ScénářTereza Nvotová a Josef Krajbich

ProdukceZuzana Mistríková a Ľubica Orechovská

Hrají Tereza Nvotová, Milan Žitný, Fedor Flašík, Fedor Gál, Petr Pithart,a další