P

Sonny Valicenti

Spojené státy

Biografie

Blondýnka Blonde
Andrew Dominik

625.54250

Blondýnka / Blonde, 2022, celovečerní, 167', US

Norma Jeane Mortenson (Ana de Armas) patřila v šedesátých letech mezi nejkrásnější modelky a herečky amerického stříbrného plátna. Muži po ní doslova šíleli. Ačkoliv si žila pohádkovým životem, veřejnost nic nevěděla o jejích těžkých traumatech z dětství, která si stále nosila sebou a nevěděla nic ani o drsném filmovém světě, kde se nejen za role platilo sexem. Tento snímek nastavuje skrze životopisné drama Marilyn Monroe nekompromisní zrcadlo poválečnému americkému filmovému průmyslu. Průmyslu, který nejednu ze svých hvězd nakonec úplně zničil.

RežieAndrew Dominik

ScénářAndrew Dominik

ProdukceDede Gardner, Jeremy Kleiner, Brad Pitt, Tracey Landon a Scott Robertson

Hrají Ana de Armas, Bobby Cannavale, Adrien Brody, Julianne Nicholson, Xavier Samuel,a další

Mindhunter
David Fincher, Asif Kapadia, Andrew Douglas, Tobias Lindholm

898.6

Mindhunter, 2017, série, 499', US

S oběma hlavními hrdiny, agenty FBI, se vracíme v čase do roku 1979. Společně s mladým agentem Holdenem Fordem (Jonathan Groff) a jeho zkušeným kolegou Billim Tenchem (Holt McCallany) se podíváme nejen do věznice, kde jsou vězněni ti nejhorší a nejbrutálnější sérioví vrazi, ale především do jejich hlav – s cílem dopadnout ty násilníky, kteří stále běhají po svobodě.

RežieDavid Fincher, Asif Kapadia, Andrew Douglas a Tobias Lindholm

ScénářJoe Penhall, Tobias Lindholm, Erin Levy a Carly Wray

Hrají Jonathan Groff (Holden Ford), Holt McCallany (Bill Tench), Anna Torv (Wendy Carr), Cotter Smith (Unit Chief Shepard), Peter Murnik (Detective Carver),a další