P

Joachim Trier

Dánsko

Joachim Trier (1974, Kodaň) absolvoval Národní filmovou a televizní školu ve Velké Británii (2000). Renomé si získal jako tvůrce krátkých filmů. Tři z nich – Procter (2002), Pieta (2000) a Still (2000) – byly předvedeny na více než třiceti mezinárodních filmových festivalech a získaly řadu ocenění: nejvýznamnějšími z nich byly ceny Prix UIP a Kodak Short Film Bureau Award za nejlepší britský a evropský krátký film, které jeho Procter získal v roce 2002 na festivalu v Edinburgu. Kromě toho pracoval Trier jako režisér reklam ve Velké Británii a v Norsku u společnosti Moland Film AS. Snímek Repríza (2006) je jeho celovečerní debut, o pět let později Trier prokázal nesporný talent snímkem Oslo, 31. august.

Biografie

Nejhorší člověk na světě Verdens verste menneske
Joachim Trier

757.79690

Nejhorší člověk na světě / Verdens verste menneske, 2021, celovečerní, 121', NO

Brzy třicetiletá Julie stále hledá své místo ve světě a experimentuje, zatímco její starší přítel Aksel by se rád usadil a začal novou životní etapu. Věci se zkomplikují, když zvídavá Julie pronikne na večírek, na kterém potká mladého a okouzlujícího Eivinda... Film na pomezí dramatu a komedie vypráví vtipně, pravdivě a s citem o vztazích a životě v době, kdy můžeme mít téměř nekonečné možnosti, a přesto si připadat jako nejhorší člověk na světě. Za hlavní roli v diváckém hitu festivalu v Cannes si Renate Reinsve odnesla cenu pro Nejlepší herečku.

RežieJoachim Trier

ScénářJoachim Trier a Eskil Vogt

ProdukceThomas Robsahm a Andrea Berentsen Ottmar

Hrají Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie, Maria Grazia Di Meo, Hans Olav Brenner, Pål Anders Nordvi,a další

Thelma
Joachim Trier

687.09274

Thelma, 2017, celovečerní, 116', DK/FR/NO/SE

Thelma právě nastoupila na vysokou školu. Poprvé zakouší vír hlavního města a odloučení od svých nábožensky založených rodičů. Pro uzavřenou a křehkou dívku není snadné navazovat přátelství a tápe. Její svět se však dramaticky promění ve chvíli, kdy potká krásnou a vřelou Anju. Jak se vzájemný cit dívek prohlubuje, bojuje Thelma se svou vírou, pokušením, přívalem emocí a s tajemnými silami, které ji zcela pohlcují. Ve snaze vysvětlit nadpřirozené a děsivé události, které se kolem ní dějí, se noří do svého nitra a do temné rodinné minulosti.

RežieJoachim Trier

ScénářJoachim Trier a Eskil Vogt

ProdukceThomas Robsahm

Hrají Eili Harboe (Thelma), Kaya Wilkins (Anja), Ellen Dorrit Petersen (Unni), Henrik Rafaelsen (Trond), Marte Magnusdotter Solem,a další