P

Gemma Jones, 81

Pátek, 4. prosinec 1942
Velká Británie

Jennifer Gemma Jones (* 4. prosince 1942 Marylebone, Londýn) je anglická divadelní a filmová herečka. Objevila se ve filmech Rozum a cit (1995), Deník Bridget Jonesové (2001) a Poznáš muže svých snů (2010) od Woodyho Allena. Za svou roli ve filmu Marvellous (2014) získala v roce 2015 Filmovou cenu Britské akademie za nejlepší herečku ve vedlejší roli.

Biografie

6

Rocketman
Dexter Fletcher

6737.369

Rocketman, 2019, celovečerní, 120', GB

Než se stal Eltonem Johnem, jmenoval se Reginald a byl to malý brýlatý oplácaný kluk, který si příliš nerozuměl s rodiči, zato s klavírem mu to šlo náramně. Zpočátku jen dělal křoví úspěšnějším muzikantům, jenže pak potkal svou nejspřízněnější duši, textaře Bernieho Taupina. Od tohoto setkání vedla strmá cesta na absolutní vrchol, možná až příliš rychlá na to, aby se dala zvládnout bez chlastu a drog. Ty pomáhaly zejména ve chvílích, kdy se Elton cítil sám, opuštěný a nemilovaný, což se mu stávalo prakticky pořád. Jenže když jste duší rocker i showman, tak se z každého srabu prostě vyzpíváte.

RežieDexter Fletcher

ScénářLee Hall

ProdukceLawrence Bender, David Furnish, Steve Hamilton Shaw a Matthew Vaughn

Hrají Taron Egerton (Elton John), Richard Madden (John Reid), Bryce Dallas Howard (Sheila Eileen), Jamie Bell (Bernie Taupin), Steven Mackintosh (Stanley),a další

Na konci světa God's Own Country
Francis Lee

757.69885

Na konci světa / God's Own Country, 2017, celovečerní, 104', GB

Francis Lee se ve svém citlivém příběhu milostného vzplanutí mezi anglickým farmářským synkem a rumunským migrantem dokázal vyvarovat předvídatelných klišé, která jsme si zvykli vídat u podobných dramat s tematikou coming-outu. Navíc v době po brexitu je jeho film s proimigrantským podtextem tolik potřebným poselstvím naděje.

RežieFrancis Lee

ScénářFrancis Lee

Hrají Josh O'Connor (Johnny Saxby), Alec Secareanu (Gheorghe Ionescu), Gemma Jones (Deidre Saxby), Ian Hart (Martin Saxby), Harry Lister Smith,a další