P

Claes Bang, 56

Pátek, 28. duben 1967
Dánsko

Biografie

5

Seveřan The Northman
Robert Eggers

5677.09082

Seveřan / The Northman, 2022, celovečerní, 140', US

Amleth (Alexander Skarsgård) kdysi býval synem mocného vikinského krále (Ethan Hawke) a jeho ženy Gudrún (Nicole Kidman), než ho zrada a zákeřná vražda připravila nejen o otce, ale i o střechu nad hlavou. O pár let později se světem protlouká jako bezejmenný válečník a má jediný cíl. Vlastnoručně zabít ty, kteří ho připravili o rodinu a šťastnou budoucnost.

RežieRobert Eggers

ScénářRobert Eggers a Sjón Sigurdsson

ProdukceMark Huffam, Lars Knudsen a Arnon Milchan

Hrají Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Anya Taylor-Joy, Willem Dafoe, Ethan Hawke,a další

5

Dívka v pavoučí síti The Girl in the Spider's Web
Fede Alvarez

5626.13843

Dívka v pavoučí síti / The Girl in the Spider's Web, 2018, celovečerní, 111', CA/DE/SE/GB/US

Lisbeth Salanderová, kultovní postava a hlavní protagonistka slavné knižní série “Milénium“ Stiega Larssona, se vrátí na plátno jako Dívka v pavoučí síti v první adaptaci nedávno vydaného úspěšného bestselleru Davida Lagercrantze. Držitelka Zlatého Glóbu Claire Foy, hvězda seriálu The Crown, hraje svéráznou ochránkyni práv v režii Fede Alvareze, známého průlomovým thrillerem Smrt ve tmě z roku 2016.

RežieFede Alvarez

ScénářSteven Knight a Fede Alvarez

ProdukceScott Rudin, Eli Bush, Amy Pascal a Søren Stærmose

Hrají Claire Foy (Lisbeth Salander), Sylvia Hoeks (Camilla Salander), Lakeith Stanfield (Edwin Needham), Sverrir Gudnason (Mikael Blomkvist), Stephen Merchant (Frans Balder),a další

8

Čtverec The Square
Ruben Östlund

8727.18573

Čtverec / The Square, 2017, celovečerní, 142', DK/FR/DE/SE

Cristian je kurátor prestižního muzea moderního umění, které právě chystá odvážnou konceptuální výstavu. Její ústřední myšlenkou je čtverec o rozměrech 4 x 4 metry. Uvnitř něj platí pravidlo naprosté rovnosti a tolerance. Společně s PR agenturou hledá muzeum ideální strategii, jak v roztržitém a událostmi zavaleném mediálním prostoru celou akci zviditelnit. Jenže pak Cristian při bizarní formě kapesní krádeže přijde o peněženku a mobil a jeden z jeho podřízených vymyslí geniální způsob, jak je získat zpět. Cristian se jako obvykle nedokáže soustředit na nic jiného než sám na sebe. A podobně jako celá švédská společnost se i konceptuální výstava začíná utápět v bizarním zmatku, který definuje napětí mezi liberálními hodnotami, egoismem a sobectvím. Vítejte ve čtverci jménem současná Evropa.

RežieRuben Östlund

ScénářRuben Östlund

ProdukceErik Hemmendorff

Hrají Claes Bang (Christian), Elisabeth Moss (Anne), Dominic West (Julian), Terry Notary (Oleg), Sofie Hamilton (lupič),a další