P

Jiří Schmitzer, 74

Úterý, 25. říjen 1949
Česká republika

Jiří Schmitzer mladší (* 25. října 1949 Praha) je český herec a písničkář, syn Jiřího Sováka [1][2]. DAMU absolvoval v roce 1974, poté hrál v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. Od roku 1985 je členem souboru Studia Ypsilon. Ve filmu debutoval v roce 1970. Hrál ve slavných filmech Marečku, podejte mi pero! (kde hrál syna svého vlastního otce), Postřižiny, Slavnosti sněženek, Vesničko má středisková, Černí baroni, Báječná léta pod psa, Kytice, Chalupáři (kde hrál vnuka svého vlastního otce), Kanárek, Kráska v nesnázích a mnoha dalších. V roce 1997 získal jako „nejlepší herec v hlavní roli“ ve filmu Bumerang Českého lva.

Biografie

Staříci
Martin Dušek, Ondřej Provazník

696.8

Staříci, 2019, celovečerní, 85', CZ

Z amerického Oregonu přilétá na pražskou Ruzyň emigrant Vlastimil Reiner (Jiří Schmitzer), válečný veterán a bývalý politický vězeň. Je mu už hodně přes osmdesát, je připoutaný na invalidní vozík a do značné míry odkázaný na pomoc ostatních. Proto na něj už na letišti čeká Antonín (Ladislav Mrkvička), dávný kamarád z protikomunistického odboje. Záhy vyjde najevo, že Vlasta přijel do Česka uskutečnit poslední misi svého života. Chce vypátrat a zabít komunistického prokurátora Václava Mráze, kterého porevoluční soudy nedokázaly nebo nechtěly za jeho zločiny z 50. let potrestat. Vlastimil přemluví Antonína, aby mu s akcí pomohl. Tonda si vypůjčí od vnuka starou obytnou dodávku a upraví ji tak, aby se v ní mohl Vlasta pohybovat. Oba starci vyrážejí na pro ně velmi obtížnou cestu za odplatou.

RežieMartin Dušek a Ondřej Provazník

ScénářMartin Dušek a Ondřej Provazník

ProdukceJiří Konečný

Hrají Jiří Schmitzer, Ladislav Mrkvička, Dušan Kaprálik, Michal Suchánek, Přemysl Bureš,a další

Kvarteto
Miroslav Krobot

464.9

Kvarteto, 2017, celovečerní, 93', CZ

Hráli jste někdy v kapele? Je to jako druhá rodina, s jejímiž příslušníky prahnete po štěstí a prožíváte nečekaná dobrodružství. Stejně jako usedá rodina zas a znovu u jednoho stolu, scházejí se členové kvarteta tzv. soudobé hudby vždy u dalšího koncertu. Poněkud nesourodá čtveřice v čele se solidně vyhlížejícím, avšak lehce sucharským Robertem (Lukáš Melník), jeho partnerkou atraktivní a rozháranou cellistkou Simonou (Barbora Poláková), extrovertním vtipálkem Tomášem (Jaroslav Plesl) a znalcem historie s přezdívkou Funés (Zdeněk Julina) spolu zažívá na cestě za svou nejsvobodnější skladbou řadu humorných situací, ale i nedorozumění. Čas tráví i v legendární hospodě Ponorka v historickém centru svého rodného města, kam chodí také odvázaná „Batrflaj" (Pavlína Štorková) a „dvorní" psychoterapeutka kvarteta Sylva (Lenka Krobotová). Mezi hlavními hrdiny dochází k neustálým zádrhelům a lehce bizarním situacím, až konečně jeden neplánovaný večírek přinese jistou katarzi i radost a s ní vytoužený pocit štěstí.

RežieMiroslav Krobot

ScénářMiroslav Krobot a Lubomír Smékal

ProdukceOndřej Zima

Hrají Barbora Poláková, Jaroslav Plesl, Lukáš Melník, Zdeněk Julina, Lenka Krobotová,a další