P

Max Richter, 58

Úterý, 22. březen 1966
Německo

Max Richter (* 22. března 1966, Německo) je skladatel filmové hudby a hudebník. Studoval hru na klavír na Edinburské univerzitě, hudební kompozici na Royal Academy of Music v Londýně a také u skladatele Luciana Beria v italské Florencii. Zároveň ho však ovlivnil punk a elektronická hudba, a proto je již od začátku jeho dílo propojením klasické a elektronické hudby. Mezi desítkami jeho prací můžeme najít sólová alba, filmovou hudbu, ale také hudební díla pro operu, balet, činohru a hudebně-umělecké instalace ve spolupráci s jinými umělci.

Biografie

4

Kosmonaut z Čech Spaceman
Johan Renck

4566.051

Kosmonaut z Čech / Spaceman, 2024, celovečerní, 107', US

Kosmonaut se vrátí na Zemi a zjišťuje, že v manželství, které tu nechal, ho už nejspíš nic pěkného nečeká. V zoufalé snaze napravit pochroumaný vztah se ženou mu pak pomáhá tajemné prastaré stvoření, které se ukrývá v hlubinách jeho lodi.

RežieJohan Renck

ScénářColby Day

ProdukceReid Carolin, Tim Headington, Michael Parets, Channing Tatum a Peter Kiernan

Hrají Adam Sandler, Carey Mulligan, Paul Dano, Isabella Rossellini, Kunal Nayyar,a další

3

Nikdy neodvracej zrak Werk ohne Autor
Florian Henckel von Donnersmarck

3817.77768

Nikdy neodvracej zrak / Werk ohne Autor, 2018, celovečerní, 188', DE/IT

Kurt (Tom Schilling) se poprvé s moderním uměním seznámil jako dítě na výstavě „zvrhlého umění“ pořádané nacisty. Po válce pak prokáže svůj talent a studuje výtvarnou akademii ve východoněmeckých Drážďanech. Zde potkává Ellie (Paula Beer) a je přesvědčen, že našel lásku svého života. Její otec, prominentní lékař Carl Seeband (Sebastian Koch), s jejich vztahem však zásadně nesouhlasí a snaží se jej jakýmikoliv prostředky zničit. To, co nikdo z nich zatím netuší, je skutečnost, že jejich životy jsou již dávno propojeny hrozným zločinem, do kterého byl Seeband za války zapleten. Kurtovi a Ellie se nakonec podaří odejít do západoněmeckého Düsseldorfu. Kurt pokračuje ve studiu a hledá ve svobodném světě svůj nový, moderní výtvarný styl. Životní prožitky a traumata se Kurtovi nakonec stávají inspirací, díky níž začíná tvořit osobité obrazy, které odrážejí nejen jeho vlastní osud, ale i pocity celé poválečné generace.

RežieFlorian Henckel von Donnersmarck

ScénářFlorian Henckel von Donnersmarck

ProdukceFlorian Henckel von Donnersmarck, Jan Mojto, Max Wiedemann a Quirin Berg

Hrají Tom Schilling (Kurt Barnert), Paula Beer (Ellie Seeband), Sebastian Koch (Professor Carl Seeband), Saskia Rosendahl (Elisabeth May), Oliver Masucci (Professor Antonius van Verten),a další

Hostiles
Scott Cooper

807.27065

Hostiles, 2017, celovečerní, 127', US

Dvacáté století je na dohled a z odporu původních obyvatel Severní Ameriky vůči soustředěné genocidě bílých zbyly pouhé záchvěvy. Mezi Arizonou a Montanou se odehrává nebezpečná pouť nesourodé skupiny, které velí mlčenlivý kapitán americké armády s pověstí krutého indiánobijce, plnící nenáviděný úkol – zajistit bezpečí na smrt nemocného šajenského náčelníka na jeho cestě do místa posledního spočinutí.

RežieScott Cooper

ScénářScott Cooper a Donald Stewart

ProdukceScott Cooper, Ken Kao a John Lesher

Hrají Christian Bale (Captain Joseph J. Blocker), Rosamund Pike (Rosalie Quaid), Ben Foster (Philip Wills), Stephen Lang, Jesse Plemons,a další