P

Richard Jenkins, 76

Neděle, 4. květen 1947
Spojené státy

Richard Dale Jenkins (* 4. května 1947 DeKalb, Illinois) je americký herec. Vystudoval dramatiku na Illinois Wesleyan University. Poté se přestěhoval do Rhode Islandu, kde několik desetiletí působil v divadle Trinity Repertory Company. V televizi debutoval filmem Feasting with Panthers (1974), na stříbrném plátně se poprvé objevil roku 1985 ve snímku Silverado. Od té doby hrál např. ve filmech Hana a její sestry (1986), Čarodějky z Eastwicku (1987), Moře lásky (1989), Co si ušít do výbavy (1995) a Sníh padá na cedry(1999). Spolupracoval také s bratry Farrellyovými (Něco na té Mary je, Hurá na to!, Já, mé druhé já a Irena, Řekni, že to tak není, Týden bez závazků, Tři moulové) a bratry Coenovými (Muž, který nebyl, Nesnesitelná krutost, Po přečtení spalte). V letech 2001–2005 hrál v seriálu Odpočívej v pokoji. Za svůj herecký výkon v hlavní roli ve snímku Nezvaný host (2007) byl nominován na Oscara. Zahrál si i ve snímcích Království (2007), Bratři z donucení (2008) či Chata v horách (2012).

Biografie

7

Ulička přízraků Nightmare Alley
Guillermo del Toro

7667.08070

Ulička přízraků / Nightmare Alley, 2021, celovečerní, 150', US

V kriminálním dramatu se představuje Bradley Cooper jako mladý ambiciózní umělec s nadáním zmanipulovat lidi díky vhodně zvolených slov, který se spojí s psychiatričkou (Cate Blanchett), která je však mnohem nebezpečnější než on sám.

RežieGuillermo del Toro

ScénářGuillermo del Toro

ProdukceGuillermo del Toro, J. Miles Dale a Bradley Cooper

Hrají Bradley Cooper (Stanton Carlisle), Toni Collette (Zeena the Seer), Rooney Mara (Molly Cahill), Cate Blanchett (Dr. Lilith Ritter), Willem Dafoe (Clem Hoatley),a další

8

Tvář vody The Shape of Water
Guillermo del Toro

8637.39287

Tvář vody / The Shape of Water, 2017, celovečerní, 119', US

Tak trochu jiný příběh o lásce si pro širší publikum přichystal mistr vyprávění Guillermo del Toro. Tvář vody se odehrává za studené války v utajované americké vládní laboratoři, kde pracuje Elisa (Sally Hawkins). Elisa je němá a což pro ni ve velké míře znamená izolaci od okolního světa. Její život se změní jednou pro vždy, když společně s kolegyní Zeldou (Octavia Spencer) objeví přísně tajný experiment.

RežieGuillermo del Toro

ScénářGuillermo del Toro a Vanessa Taylor

ProdukceJ. Miles Dale a Guillermo del Toro

Hrají Sally Hawkins (Elisa), Michael Shannon (Strickland), Richard Jenkins (Giles), Doug Jones, Michael Stuhlbarg,a další