P

Viktor Nemets, 59

Pondělí, 30. listopad 1964
Lotyšsko

Biografie

Out
György Kristóf

596.1

Out, 2017, celovečerní, 88', CZ/FR/HU/SK

Otřepané přísloví „Každý konec je začátkem něčeho nového" nebylo nikdy tak trefné jako v případě padesátníka Ágostona, Slováka maďarského původu, který přijde o práci a nechávaje rodinu za sebou, vyráží na sever, směr Pobaltí, hledat nové zaměstnání a zároveň si pořádně zarybařit. V lotyšském přístavu však na něj coby nového svářeče nečekají zrovna s otevřenou náručí, spíš naopak, a to jsme teprve na začátku jeho nepředvídatelné, mírně posmutnělé, avšak nikoli skličující odysey plné bizarních setkání.

RežieGyörgy Kristóf

ScénářGyörgy Kristóf, Eszter Horváth a Gábor Papp

Hrají Sándor Terhes (Ágoston), Judit Bárdos (dcera), Attila Bocsárszky (Pista), Éva Bandor (žena), Guna Zarina (Gaida),a další

Sibiřský deník The Chronicles of Melanie
Viesturs Kairišs

717.3

Sibiřský deník / The Chronicles of Melanie, 2016, celovečerní, 120', CZ/FI/LV

Celovečerní film je inspirovaný životním osudem Melánie Vanagsové, která jakoby přežila jen proto, aby svůj příběh mohla vyprávět. Příběh šestnácti let strávených v sibiřském vyhnanství. Stalinova Rudá armáda vtrhla do Lotyšska, rodinu novinářky Melánie Vanagsové a další tisíce lidí bez meškání a slitování deportoval Sovětský svaz do vyhnanství na promrzlé Sibiři. Násilně odloučena od otce a manžela zde MelánijaVanagsová se svým synem strávila dlouhých šestnáct let živořením na tenké hranici mezi životem a smrtí. V příšerných podmínkách jako otrok se Melánija udržovala naživu jen pro svého syna a pro naději, kterou vkládala do dopisů manželovi. Do dopisů, které nebyly nikdy odeslány a které ani neměly adresáta. Po smrti Josifa Stalina se mohla vrátit zpět do Rigy, celý svůj další život mohla však pracovat pouze v podřadných zaměstnáních. Po roce 1990 vydala knihu o svém životě, na jejímž základě vznikl film Sibiřský deník. Krutý a téměř lyrický, který svůj příběh hrůzy vypráví tiše a bez velkých gest.

RežieViesturs Kairišs

ProdukceInese Boka-Grūbe a Gints Grūbe

Hrají Sabine Timoteo, Baiba Broka, Outi Kärpänen, Erwin Leder, Viktor Nemets,a další