P

Anna Šišková, 63

Čtvrtek, 30. červen 1960
Slovensko

Biografie

Mečiar
Tereza Nvotová

687.3

Mečiar, 2017, dokumentární, 89', SK

Dokumentární snímek Mečiar, který v produkci HBO Europe a společností PubRes a Negativ natočila režisérka Tereza Nvotová (Ježíš je normální!), sleduje bývalého slovenského politika Vladimíra Mečiara a jeho dopad na slovenskou společnost včetně osobního života autorky. Té byl v době Sametové revoluce jeden rok. Po pádu komunistického režimu se do konkurzu na ministra vnitra přihlásil do té doby nikomu neznámý právník z maloměsta – Vladimír Mečiar. Ten se po výhře dostává až na politický vrchol, odtud vládne zemi bez skrupulí a za pomoci v demokratickém zřízení těžko pochopitelných praktik. Na pozadí rozdělování Československa si Tereza se svými kamarády hraje na politiky s Mečiarem v hlavní roli. Snímek Mečiar nepojednává jen o jedné etapě slovenských dějin. Popisuje univerzální a v současnosti velmi aktuální téma, podobný archetyp politika se objevuje po celém světě.

RežieTereza Nvotová

ScénářTereza Nvotová a Josef Krajbich

ProdukceZuzana Mistríková a Ľubica Orechovská

Hrají Tereza Nvotová, Milan Žitný, Fedor Flašík, Fedor Gál, Petr Pithart,a další

Špína Špina
Tereza Nvotová

676.5

Špína / Špina, 2017, celovečerní, 87', CZ/SK

Lena je sedmnáctiletá holka z obyčejné rodiny. První zamilování, tajné noční dobrodružství, magická rána nad Dunajem... Její svět plný snů a touhy rozbije znásilnění. Je to jako špína, která se nedá smýt. Lena si musí projít cestou, která už není jenom obyčejným dospíváním, ale spíš bojem se sebe samou. Okolí ji nechápe a už nikdy úplně nepochopí. Je to Lena, kdo se musí změnit, dospět a pochopit, že není obětí a trest si nezaslouží ona, ale ten, kdo jí to udělal.

RežieTereza Nvotová

ScénářBarbora Námerová

ProdukcePeter Badač, Miloš Lochman, Karel Chvojka a Eva Pavlovičová

Hrají Dominika Morávková Zeleníková (Lena), Anna Rakovská (Roza), Anna Šišková (mamka Leny), Róbert Jakab (Robo), Patrik Holubář (bratr Leny),a další