P

Caspar Phillipson, 53

Středa, 13. leden 1971
Dánsko

Biografie

Blondýnka Blonde
Andrew Dominik

625.54250

Blondýnka / Blonde, 2022, celovečerní, 167', US

Norma Jeane Mortenson (Ana de Armas) patřila v šedesátých letech mezi nejkrásnější modelky a herečky amerického stříbrného plátna. Muži po ní doslova šíleli. Ačkoliv si žila pohádkovým životem, veřejnost nic nevěděla o jejích těžkých traumatech z dětství, která si stále nosila sebou a nevěděla nic ani o drsném filmovém světě, kde se nejen za role platilo sexem. Tento snímek nastavuje skrze životopisné drama Marilyn Monroe nekompromisní zrcadlo poválečnému americkému filmovému průmyslu. Průmyslu, který nejednu ze svých hvězd nakonec úplně zničil.

RežieAndrew Dominik

ScénářAndrew Dominik

ProdukceDede Gardner, Jeremy Kleiner, Brad Pitt, Tracey Landon a Scott Robertson

Hrají Ana de Armas, Bobby Cannavale, Adrien Brody, Julianne Nicholson, Xavier Samuel,a další

7

Jackie
Pablo Larraín

7586.78881

Jackie, 2016, celovečerní, 95', CL/US

Když je JFK zvolen prezidentem USA, stává se Jackie Kennedy (Natalie Portman) jednou z nejmladších prvních dam v historii. Pro její vřelost, eleganci a vybraný vkus ji brzy obdivují miliony lidí po celém světě. Pak přichází okamžik, který všechno změní. Jackie se vyrovnává s osobní ztrátou, jako milovaná matka a první dáma však musí zůstat oporou dětem i celému národu. Filmový portrét jedné z nejikoničtějších žen 20. století je příběhem hrdosti, lásky a noblesy, fascinujícím nahlédnutím do zákulisí Bílého domu i zachycením dnů, které změnily běh dějin.

RežiePablo Larraín

ScénářNoah Oppenheim

Hrají Natalie Portman (Jackie Kennedy), Peter Sarsgaard (Bobby Kennedy), Greta Gerwig (Nancy Tuckerman), Billy Crudup (novinář), John Hurt (kněz),a další