P

Anita Krausová, 39

Neděle, 13. leden 1985
Česká republika

Biografie

Marťanské lodě
Jan Foukal

585.6

Marťanské lodě, 2021, celovečerní, 77', CZ/NO

Martin (Martin Kyšperský) a Eliška (Eliška Křenková), hlavní hrdinové filmu Marťanské lodě, se poprvé setkávají na narozeninové party ve vybydlených prostorách brněnského nádraží. Mladá psycholožka hudebníka pozve na přednášku, kterou pořádá. Na Martina zapůsobí. On kolem ní krouží, ona ho loví. Martin za ní odletí do Norska. Po návratů domů zjišťují, že bez sebe nemůžou být. Je to jak z hollywoodské romance, jen v kulisách Brna. Vyléčí vesmírná láska všechny bolesti?

RežieJan Foukal

ScénářZdeněk Jecelín

ProdukceSilvie Michajlova a Ondřej Zima

Hrají Eliška Křenková, Martin E. Kyšperský, Jan Strejcovský, Anita Krausová, Agáta Červinková,a další

Teroristka
Radek Bajgar

626.4

Teroristka, 2019, celovečerní, 95', CZ

Hlavní hrdinkou černé komedie Teroristka je Marie (Iva Janžurová), učitelka na penzi, která si jednou řekne, že už si nechce připadat jako kráva. Když jí proti arogantnímu strůjci lokálního zla (Martin Hofmann) nepomůže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), sežene si zbraň a rozhodne se udělat to, co většinu z nás občas napadne, ale hned tu myšlenku rozumně zapudíme. Brzy však zjistí, že stejně, jako je vražda složitá morálně, je nesnadná i prakticky – přesto, že jí bývalý žák, momentálně v podmínce (Pavel Liška), dává cenné životní rady: „Kriminalita jenom vypadá jednoduše, paní učitelko, ale pak se dycky něco posere.“

RežieRadek Bajgar

ScénářRadek Bajgar

ProdukcePetr Erben

Hrají Iva Janžurová, Martin Hofmann, Tatiana Dyková, Pavel Liška, Eva Holubová,a další

Absence blízkosti
Josef Tuka

454.1

Absence blízkosti, 2017, celovečerní, 65', CZ

Hedvika (Jana Plodková) je svobodná matka tříměsíční Adélky, která prochází životní krizí. Podvědomě cítí, že má raději svého psa než vlastního potomka, a v pořádku není ani její vztah s matkou. Po období vnitřního zmatení si uvědomí, že její hlavní problém spočívá v absenci mateřské blízkosti. Když jedné noci nalezne rodičovské deníky svého zesnulého otce, kde zaznamenával rané dětství dcery, rozhodne se Hedvika jejich láskyplný obsah využít jako terapii: začne deníky intenzivně číst, jezdit na místa v nich popisovaná nebo navštěvovat příbuzné ze strany zesnulého otce. Hedvika pomalu začíná měnit vztah k sobě samotné a tím pádem i k malé Adélce. Absence blízkosti je komorní psychologické drama odehrávající se na západě Česka během jednoho z mnoha zemětřesných rojů, která jsou pro tento kraj příznačná.

RežieJosef Tuka

ScénářJosef Tuka

ProdukceAsmara Beraki

Hrají Jana Plodková, Anna Cónová, Luboš Veselý, Pavla Beretová, Marek Němec,a další

Pustina
Ivan Zachariáš, Alice Nellis

898

Pustina, 2016, série, 448', CZ

Zločin, který rozhodujícím způsobem zasáhne do životů všech zúčastněných, stojí na počátku dramatické minisérie HBO Europe, Pustina. Když se starostka severočeské vesnice, Hana Sikorová, ocitne na vrcholu svého boje proti velké těžební společnosti nabízející obyvatelům obce vysoké odstupné výměnou za opuštění jejich domovů postavených na ložiscích hnědého uhlí, zmizí její čtrnáctiletá dcera Míša. Pátrání po dceři Hanu po letech mírumilovného soužití s ostatními přivede k pochybnostem ohledně celé komunity, která se pod vlivem událostí začíná rozpadat a ukazovat svou pravou tvář. Objasňování záhady příběh rozvětvuje do několika prolínajících se dějových linií, gradujících do nečekaných souvislostí.

RežieIvan Zachariáš a Alice Nellis

ScénářŠtěpán Hulík

Hrají Zuzana Stivínová (Hana Sikorová), Jaroslav Dušek (Karel Sikora), Eliška Křenková (Klára Sikorová), Leoš Noha (Rajner), Jan Cina (Lukáš Vašíček),a další