P

Janelle Monáe, 38

Neděle, 1. prosinec 1985
Spojené státy

Janelle Monáe (1. prosince 1985, Kansas) je americká zpěvačka, tanečnice a performerka, která byla několikrát nominována na cenu Grammy. Do hudebního světa se uvedla konceptuálním EP Metropolis: Suite I (The Chase) (2007). Singl Many Moonsbyl nominaný na cenu grammy. Album ale nedosáhlo většího komerčního úspěchu, v americkém albovém žebříčku se umístil na nelichotivé 115. příčce.

Následovala deska The ArchAndroid (Suites II and III) (2010), která koncepčně navazuje na předchozí EP. Album sklidilo příznivé kritiky a bylo nominováno na cenu Grammy v kategorii Nejlepší současné R&B album. Album bylo komerčně velice úspěšné a dosáhlo na 17. příčku americké albové hitparády.

V ČR poprvé vystoupila 15. 7. 2012 na Colours of Ostrava. Wikipedia

Biografie

Welcome to Marwen
Robert Zemeckis

606.23440

Welcome to Marwen, 2018, celovečerní, 115', US

Robert Zemeckis režíruje Steve Carella v pravdivém příběhu o boji zlomeného muže, který zjistí, že tvůrčí představivost může posloužit jako terapie při obnově lidského ducha.

RežieRobert Zemeckis

ScénářRobert Zemeckis a Caroline Thompson

ProdukceRobert Zemeckis a Steve Starkey

Hrají Steve Carell (Mark Hogancamp), Merritt Wever (Roberta), Eiza González (Caralala), Gwendoline Christie (Anna), Diane Kruger (Deja Thoris),a další

Skrytá čísla Hidden Figures
Theodore Melfi

787.89374

Skrytá čísla / Hidden Figures, 2017, celovečerní, 127', US

Historie lidské civilizace je plná neuvěřitelných příběhů o neznámých lidech, kteří svou odhodlaností, statečností a chytrostí vyhráli nad nepříznivými podmínkami. Ukrývá ovšem také mnoho jiných příběhů, které ještě nikdy nikdo neslyšel, nečetl, neviděl. Řada takových osobních zatajovaných nebo ztracených příběhů se týká i žen, které se pohybovaly v „mužských“ světech. A právě Skrytá čísla jeden takový odkrývají. NASA 60. let je v popkultuře často prezentována jako vrcholná vědecká organizace, kde ti největší odborníci spolupracovali na společném cíli: dostat do vesmíru amerického astronauta. Že by to tak úplně nešlo bez vědkyň, inženýrek, matematiček, počítačových programátorek a jiných žen pracujících taktéž ve vesmírném programu, to se už většinou nedozvíme. Skrytá čísla jsou příběhem Katherine Johnson, Dorothy Vaughan a Mary Jackson. Vypráví ale tak trochu univerzální historii všech žen, na které se zapomnělo, i když by se bez nich věda a výzkum neobešly.

RežieTheodore Melfi

ScénářAllison Schroeder a Theodore Melfi

Hrají Taraji P. Henson (Katherine G. Johnson), Octavia Spencer (Dorothy Vaughan), Janelle Monáe (Mary Jackson), Kirsten Dunst (Vivian Mitchell), Kevin Costner (Al Harrison),a další

6

Moonlight
Barry Jenkins

6647.49899

Moonlight, 2016, celovečerní, 110', US

Nadčasový příběh dospívání a hledání sebe sama je zasazený do drsných kulis okrajových čtvrtí Miami. Mladý Chiron bojuje o svoje místo v prostředí, ve kterém často rozhoduje právo silnějšího, zatímco jeho vnitřní svět se plní láskou, bolestí i touhou. Moonlight zachycuje univerzální témata přátelství a sexuální identity ve třech různých životních etapách od dětství až po dospělost. Je zároveň portrétem mladého člověka, současných amerických předměstí i nepostřehnutelných sil, které formují lidské životy.

RežieBarry Jenkins

ScénářBarry Jenkins

Hrají Mahershala Ali (Juan), Naomie Harris (Paula), André Holland (Kevin), Janelle Monáe (Teresa),a další