P

André Jung, 70

Neděle, 13. prosinec 1953
Lucembursko

Biografie

Lara
Jan Ole Gerster

687.082

Lara, 2019, celovečerní, 96', DE

Lara se budí do dne, kdy dovrší šedesát let. Večer ji čeká mimořádná událost, zásadní klavírní koncert jejího syna. Viktor, jehož kariéru autoritativní žena vždy intenzivně prožívala, je však nedostupný a matčiny opakované pokusy navázat komunikaci selhávají. Lara se rozhodne vyřešit zneklidňující situaci neobvyklým způsobem, několik hodin předcházejících koncertu jí však připraví nečekaná překvapení. Německá herecká legenda Corinna Harfouchová v titulní roli precizně zkomponované psychologické studie, kterou jeden z nejúspěšnějších německých tvůrců své generace Jan Ole Gerster navazuje na ceněný debut Sakra, kluku! (cena EFA pro nejlepší evropský debut roku).

RežieJan Ole Gerster

ScénářBlaz Kutin

ProdukceMarcos Kantis

Hrají Corinna Harfouch (Lara), Tom Schilling (Victor), Volkmar Kleinert, André Jung, Rainer Bock,a další

5

Egon Schiele
Dieter Berner

5676.559

Egon Schiele, 2016, celovečerní, 109', AT/LU

Malíř Egon Schiele jedním z nejvíce provokativních vídeňský umělců začátku 20. století. Doby, kdy se pomalu a téměř nepozorovaně chýlí ke konci jedna dějinná éra. Motorem Schieleho života a tvorby jsou krásné ženy. Osudový vliv na něj mají ale jen dvě - jeho sestra a první múza Gerti a mladičká Wally, pravděpodobně Schieleho jediná pravá láska, kterou zvěčnil ve svém slavném obraze "Smrt a dívka". Schieleho radikální malby pohoršují vídeňskou společnost, zatímco podobně odvážní umělci jako Gustav Klimt cítí jeho výjimečnost. Egon Schiele je připraven jít až za hranu své vlastní bolesti a obětuje pro své umění lásku a život. Pro umění, které nás inspiruje dodnes.

RežieDieter Berner

ScénářDieter Berner a Hilde Berger

Hrají Noah Saavedra (Egon Schiele), Maresi Riegner (Gerti Schiele), Valerie Pachner (Wally Neuzil), Larissa Breidbach (Moa Mandu), Thomas Schubert (Anton Peschka),a další